RECENSIE: Fumaça Preta - Impuros Fanáticos

Preta
recensie cijfer 2016-06-30 Fumuça Preta is een internationaal gezelschap met Amsterdam als thuisbasis. De kern van de band bestaat uit frontman Alex Figueira (drum, percussie, zang), Stuart Carter (gitaar, oscillator en orgel) en bassist James Porch. Het trio wordt op de plaat aangevuld met een hele reeks gastmuzikanten die met hun instrumentarium (o.a. fluit, clarinet, conga’s, steeldrums en tapes) de sound completeren.

Wat Fumuça Preta (‘zwarte rook’ in het Portugees) op hun tweede CD Impuros Fanáticos bedrijft, is pure zwarte magie. De muziek stuitert letterlijk alle kanten op en getuigt van een vrije geest en een bijpassende muzieksmaak.

De muzikale mix gaat van de zware riffs van Black Sabbath en Butthole Surfers (‘A Serpente’) naar het psychedelische universum van Arthur Brown of de cosmos van free jazz legende Sun Ra. Onderweg wordt de muzikale gekte vervolmaakt met latino- en funkritmes, fuzz-gitaar, grunts, krautrock, doom, en avant-garde. Samen met de in het Spaans en Portugees gezongen teksten (op de hoes gelukkig in het Engels vertaald!) zorgt dit voor een aanstekelijke, exotische cocktail.

Het album luistert dan ook als een toverbal. Elk moment kan de plaat verschieten van kleur. Dat vergt veel van de luisteraar, maar daar krijgt deze ook veel voor terug. Het 37 minuten durende album verveelt geen moment. Van de melancholie in ‘Morrer De Amor’ (‘To Die Of Love’), de zware fuzz-gitaar die ‘Ressaca Da Gloria’ en ‘Migajas’ domineren, of het scheurende orgelgeluid (Farfisa?) en de latino grooves op ‘La Trampa’, elk nummer barst uit zijn voegen van de muzikale vondsten en verrassende wendingen.

De band houdt van de DIY-mentaliteit. Alle nummers zijn van eigen hand en door de band zelf geproduceerd en opgenomen in hun eigen Amsterdamse studio, Barracao Sound Laboratory. Liefhebbers van het futuristische metal-, jazz-, funk- en electro-collectief Chrome Hoof kunnen in hun handen wrijven. Ze hebben er een geestverwant gezelschap bij!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Fumaça Preta Label:Soundway
Cover Parquet Courts - Human Performance

Parquet Courts - Human Performance Parquet Courts brengt met Human Performance hun vijf album uit, en gooit...

FTF

Face To Face - Protection Punkrockformatie Face To Face viert dit jaar het 25-jarig bestaan van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT