RECENSIE: Living Room Heroes - Days Well Spent

LRH
recensie cijfer 2016-10-18 Er bestaat een reële kans dat u nog nooit van Living Room Heroes gehoord hebt. Dat daar op termijn verandering in gaat komen, lijkt slechts een kwestie van tijd. Daarover straks meer. Dit Nijmeegse gezelschap begon in 2012 als singer-songwriterduo en gaat sinds 2014 als een vierkoppige formatie door het muzikale leven. Geïnspireerd door artiesten als Ben Harper en Amos Lee streven ze een zuidelijke soulvolle sound na, maar we zouden er ook zomaar het allesomvattende etiket Americana op kunnen plakken. Kortom, de reikwijdte van Living Room Heroes is groot. Na twee EP’s wordt de eerste langspeelplaat, getiteld Days Well Spent, momenteel gelanceerd. Het zou de band definitief op de muzikale kaart moeten zetten.

De voorliefde voor Amerikaans geluid weerklinkt direct bij plaatopener ’30 Something’, een uitstekend zuidelijk klinkend popliedje met eenvoudige doch aanstekelijke melodie. Het blijkt een formule die Living Room Heroes de hele plaat tracht te handhaven. En het moet gezegd, de band weet dat niveau verrassend goed vast te houden gedurende de plaat. Eén van de belangrijkste ingrediënten is het groovy samenspel tussen bassist Rodrigo Davids en drummer Björn van den Boom, essentieel voor het geluid dat deze formatie nastreeft. Het blijkt een stabiele basis waar het gitaargeluid van Marc van Hout en met name de karakteristieke zang van Henri Zoetbrood zich prima in weten te bewegen.

Maar leveren de ingrediënten ook een goed gerecht op? Sterker nog, Days Well Spent gaat er in als koek, om maar in keukentermen te blijven. Absoluut hoogtepunt is, naast de titeltrack, ‘Scratches And Bruises’. Een subtiel gevoelig mid-tempo lied over de pijnlijke zoektocht van een gebroken man. Maar er is ook oog voor de nodige afwisseling. Nummers als ‘Future Of Mankind’ en ‘Head Over Heels’ bezitten een fijne portie bluesy rauwheid en met ‘Diesel’ en ‘Someone’ Gotta Give’ wordt het gaspedaal voor even wat verder ingetrapt.

Het is een buitengewoon knappe prestatie, wat een tamelijk onbekende formatie als Living Room Heroes neerzet met Days Well Spent. Zelden hoorden we zo’n sterk debuut van Nederlandse bodem. De belangrijkste kanttekening kan geplaatst worden bij de releasedatum. De grijze en kille herfst associëren we toch allerminst met de laid back sound van deze Nijmegenaren. Ach, laten we Days Well Spent dan maar beschouwen als recept voor een prima zomerse herbeleving.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Living Room Heroes Label:Butler Records
Cover Gong - Rejoice! I`m Dead!

Gong - Rejoice! I`m Dead!Afgelopen jaar overleed plots Daevid Allen, voorman en medeoprichter van...

Cover Vanishing Twin - Choose Your Own Adventure

Vanishing Twin - Choose Your Own Adventure Gekke geluidjes, vreemde instrumenten, daar houdt Cathy Lucas wel van. Onder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT