RECENSIE: Town of Saints - No Place Like This

TOS
recensie cijfer 2016-04-20 De basis voor de Groningse indiefolkband Town of Saints werd in 2010 gelegd toen twee bevriende straatmuzikanten onder de naam Stain of Teflon door Europa reisden en daarbij de Finse muzikante Heta Salkolahti tegen het lijf liepen. Nadat één van de vrienden afviel, veranderde het overgebleven duo de naam in Town of Saints. Na een tweetal EP’s volgde in 2013 het debuutalbum. No Place Like This is de tweede plaat van de band die inmiddels is uitgegroeid tot een quintet.

Op No Place Like This is duidelijk te horen dat de band in de afgelopen jaren behoorlijk is gegroeid. De nieuwe plaat klinkt ten opzichte van voorganger Something To Fight With namelijk en gevarieerder en meer volwassen. Naast de vertrouwde folkrock zijn op het nieuwe album ook elementen van rock & roll en pop, als ook de nodige Zuid-Amerikaanse invloeden te horen. Deze invloeden komen vooral op het eerste deel van de plaat naar voren, waarbij de band vooral doet denken aan bands als Two Door Cinema Club, Mumford and Sons en Edward Sharpe and the Magnetic zeros. Het tweede deel van de plaat is daarentegen meer bombastisch, waarbij de groep weer meer lijkt op Arcade Fire of Blaudzun. Het is opmerkelijk hoe gemakkelijk de band tussen de verschillende stijlen kan switchen en daarbij meer dan voorheen gebruik maakt van alle sterke elementen die de groep in zich herbergt. Want naast een stel goede instrumentalisten beschikt Town of Saints over twee goede vocalisten die zowel samen, als afzonderlijk goed en gevarieerd klinken. Hoewel de meer ingetogen nummers zoals het zeer sfeervolle ‘Shapes‘ en het poppy openingsnummer ‘Modern Life‘ van hoge kwaliteit zijn, worden de echte hoogtepunten van de plaat vooral gevormd door de drukkere nummers zoals de eerste single ‘Württemberg Calm’, het krachtige ‘No Place Like This‘, het strijdlustige ‘Hold On‘ en het naar een climax opbouwende nummer ‘It’s Beautiful’. De band lijkt zich in deze nummers iets gemakkelijker te bewegen en meer op zijn gemak te voelen.

De hiervoor genoemde tweedeling in de muziekstijlen komt ook terug in de thematiek van de plaat, die volgens de band een reis is waarin de tweeslachtigheid tussen het moderne leven en onze primaire natuur wordt beschreven. Daarnaast zou het ook betrekking kunnen hebben op het contrast tussen de dagelijkse kleine beslommeringen en de grote zaken in het leven of tussen de schoonheid van het leven en de verschrikking van oorlog en geweld.

No Place Like This is een sterke en gevarieerde plaat, waarmee Town Of Saints aantoont heel veel in zijn mars te hebben. Het album kan zich dan ook met gemak meten met de platen van de eerdergenoemde (inter)nationale artiesten en zal ongetwijfeld de populariteit van de band verder vergroten.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Town of Saints Label:SnowStar Records
Cover Lukas Nelson & Promise Of The Real - Something Real

Lukas Nelson & Promise Of The Real - Something RealHet is altijd een gemakkelijk en tegelijk lastig startpunt voor een artiest;...

Cover Twice The Same - No Sleep Tonight

Twice The Same - No Sleep Tonight Twice The Same is een energieke rockband uit het Nederlandse Castricum. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT