RECENSIE: Standup '69 - Communicate

Standup 69
recensie cijfer 2018-04-05 De Rotterdamse Indierockband Standup ‘69 werd in 2010 opgericht door zangeres Emmy Kadee en gitarist Willem-Pieter Zoutendijk. Nadat drummer Bruno Vogel zich aansloot in 2012, werkte het trio gestaag aan het opbouwen van hun carrière. Dit deed de band door veel live te spelen en door twee EP’s uit te brengen. Dit resulteerde onder andere in diverse publieksprijzen en interesse voor de band vanuit de buurlanden. Onlangs verscheen het debuutalbum Communicate.

Het album begint erg sterk met het krachtige en energieke ‘Feel Like Lying’ en de single ‘Communicate With Me’. Daarop is duidelijk te horen dat de band de eerder ingezette lijn van rocksongs, met een psychedelisch tintje voortzet. De hoofdrol is in deze nummers duidelijk weggelegd voor gitarist Willem-Pieter, die de al sterke ritmesectie weet op te sieren met Oosterse tintjes en opzwepende riffs.
Na een wat minder spannend instrumentaal intermezzo, gooit de band het met de tweede single ‘Dark Space’ over een andere boeg. Ditmaal zorgt de Mikrokorg voor een trippy en hypnotiserende sfeer. En hoewel de band met het uitstapje aantoont dat het muzikaal nog veel meer in zijn mars heeft, blijkt verderop de plaat dat ze die afwisseling niet persé nodig heeft. Want in de meer rock georiënteerde gitaarliedjes blijkt Standup ’69 al voldoende gevarieerd te zijn. De groep blinkt namelijk niet alleen uit in de opzwepende songs, maar ook in de wat rustigere nummers ‘Darkest Desires’ en ‘Happy Days’ waarin langzaam naar een climax wordt toegewerkt. En zelfs het breekbare ‘Ill’ vormt één van de vele hoogtepunten. De plaat wordt afgesloten met het prachtige ‘Fade’, waarin de band dankzij het psychedelische geluid lijkt als het jongere broertje van de Dandy Warhols.

De teksten gaan hoofdzakelijk over moeizame of verbroken relaties of ongemakkelijke momenten. Deze worden mooi gedragen door de heldere stem van Emmy, die de ene keer klinkt als de breekbare Tanya Donelly en de andere keer als de stuiterende en opzwepende Kate Pierson van de B’52’s. Af en toe wordt ze bijgestaan door de mannen van de band, wat een mooie aanvulling vormt zoals op ‘I Need It Now’, die de sfeer oproept van de Belgische band Balthazar.

Communicate is een sterk en gevarieerd debuutalbum, waarop duidelijk te horen is dat de band de afgelopen jaren muzikaal gezien aanzienlijk is gegroeid en daarbij de perfecte communicatievorm heeft weten te vinden. Vooralsnog is het toerschema voor de komende maanden nog zeer beperkt, maar daar zou deze plaat toch gemakkelijk een volle agenda van moeten kunnen maken.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Standup '69 Label:Butler Records
Cover Evil Empire Orchestra - Evil Empire Orchestra

Evil Empire Orchestra - Evil Empire OrchestraBelgië staat bekend als land waar een groot aantal zeer goede bands actief...

AASS

AASS - AASS De Nederlandse singer-songwriter Arthur Adam timmert de afgelopen jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT