RECENSIE: Frank Boeijen - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Boeijen
recensie cijfer 2018-02-08 De Nijmeegse zanger Frank Boeijen timmert al jaren succesvol aan de weg als soloartiest, maar vormde van 1979 tot 1991 het boegbeeld van de De Frank Boeijen Groep. Aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw was het één van de bands die zorgde voor een ware rage van Nederlandstalige popmuziek, die onder andere ook groepen als Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager en De Dijk voortbracht. Het is dan ook niet meer dan terecht dat de band is opgenomen in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music, waarbij alle A en B kantjes van de singles die de groep in de periode 1981-1987 uitbracht, op een dubbelalbum zijn verzameld.

De eerste hit scoorde de Frank Boeijen Groep met het nummer Linda, dat van het derde album afkomstig was. Daardoor werden de eerste twee platen niet bekend bij het grote publiek en ontbraken de singles daarvan op eerdere verzamelalbums. De belangrijkste winst van deze nieuwe verzamelaar is dan ook dat deze nummers wel zijn opgenomen en daardoor meer bekendheid kunnen krijgen. Juist die beginperiode waarin de band nog op zoek was naar zijn eigen stijl leverde een groot aantal parels op zoals het melige ‘Verjaardagsfeest’, het ontroerende ‘Liebling’ over een relatie die wordt gescheiden door de Berlijnse Muur, het indringende ‘Ik Haat Jou’ en het vrolijke ‘Fantasie’. Het enige liedje dat nooit eerder op cd verscheen, is ‘Verrekijker’ en de grootste hit van de eerste cd van deze verzamelaar is ‘Zwart Wit’.

Het tweede deel bevat hoofdzakelijk hits, zoals ‘De Beloning’, ‘De Verzoening’, ‘Welkom In Utopia’, ‘Winter In Hamburg’ en natuurlijk ‘Kronenburg Park’. Daarbij is duidelijk hoorbaar dat de groep steeds volwassener werd en zijn eigen geluid had gevonden. En dat de band dit geluid ook goed live wist te vertolken, blijkt uit een aantal live-opnamen die op enkele B-kantjes verschenen. Opmerkelijk is dat veel nummers in de afgelopen dertig jaar nog steeds actueel zijn en niet aan schoonheid hebben ingeboet.

Vrijwel alle teksten van de Frank Boeijen Groep gaan over emoties. Het is bijzonder hoe goed Frank Boeijen slechts met enkele woorden een situatie kan beschrijven en de luisteraar daar letterlijk intrekt; van een prostituee op de achterbank van een auto in ‘Transport Uit Bangkok’, tot aan de schrijnende situatie van gastarbeiders on ‘Welkom In Utopia 1’. De sfeer van de nummers is dan ook vrij melancholisch.

The Golden Years Of Dutch Pop Music voegt met de Frank Boeijen Groep een prachtig album toe aan het inmiddels rijke oeuvre in deze serie. De Frank Boeijen Groep is één van de bands die in de loop van zijn carrière steeds beter werd en daarmee een schat aan liedjes voortbracht. Het enige minpuntje is dat voor de B-kanten van de singles vaak albumtracks werden gebruikt, waardoor het album voor de echte fans geen uniek materiaal oplevert. Voor alle anderen is de plaat een absolute aanrader.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Frank Boeijen Label:Sony Music
Cover Gruppo Sportivo - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Gruppo Sportivo - The Golden Years Of Dutch Pop MusicDe Haagse band Gruppo Sportivo werd in 1976 opgericht door zanger en...

Time Bandits

Time Bandits - The Golden Years Of Dutch Pop Music Onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music is een serie compilaties...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT