RECENSIE: Gruppo Sportivo - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Gruppo S
recensie cijfer 2018-02-14 De Haagse band Gruppo Sportivo werd in 1976 opgericht door zanger en gitarist Hans van den Burg. De hoogtijdagen beleefde de band al vrij snel in zijn carrière in de jaren 1978 en 1979, waarna Hans de band ophief en The Buddy Odor Stop oprichtte. Na één album kwam dat avontuur alweer tot een eind en werd Gruppo Sportivo nieuw leven ingeblazen. Commerciële successen bleven daarna echter uit. De singles uit de periode 1976-1991 zijn nu verzameld op een dubbelalbum in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music.

De stijl van Gruppo Sportivo is te omschrijven als een mix van rock, funk, reggae, ska, blues en pop en wordt gekenmerkt door ironische teksten vol zelfspot waarin vaak een antiheld de hoofdrol vervult. In combinatie met de energieke muzikale begeleiding, was de band een verfrissende aanwinst in de Nederlandse muziekscene.

Het eerste deel van de verzamelaar start sterk met de door Barry Hay geproduceerde single ‘Out There In The Jungle’, waarvan om onduidelijke redenen een ingekorte versie op het album terecht is gekomen. Hoewel te horen is dat de band in het begin nog op zoek is naar haar eigen geluid, toont de verzamelaar ook aan dat de band daarin al vrij snel slaagde met een aantal hitsingles zoals ‘Beep Beep Love’, ‘Hey Girl’, ‘Disco Really Made It’ en ‘Sleeping Bag’ tot gevolg. Dat de band in die periode erg op zijn piek zat, blijkt ook uit de sterke B-kantjes die voor een aantal hoogtepunten van dit deel zorgen, zoals het nummer ‘I Shot My Manager’ met de kwinkslag naar het beroemde Bob Marley nummer ‘I Shot The Sherrif’, het energieke ‘Blah Blah Magazines’ en het melancholische ‘I Don’t Love You’. Daarna is de kwaliteit van de nummers wisselend, maar zijn ook het opwekkende nummer ‘Buddy Odor Is A Gas’ en het sarcastische ‘Up To Date’ sterke songs.

Het tweede deel bevat geen hits, maar kent wel een aantal sterke nummers zoals het vrolijke ‘Very Nice’, het chauvinistische ‘Holland Now’, het energieke instrumentale nummer ‘Rhythm is a constant beat’ en het grappige ’Happily Unemployed’. In de nummers wordt geleund op de toen zeer populaire reggae en ska muziek, waardoor het achteraf bezien best vreemd is dat die liedjes niet in de hitlijsten terecht zijn gekomen. Vanaf 1984 lijkt de magie van de band uitgewerkt. De liedjes missen een catchy hook en de zang en de muzikale begeleiding sluiten niet meer naadloos op elkaar aan. Het enige nummer dat er dan nog echt uitspringt, is de Wall Of Voodoo cover ‘Mexican Radio’, dat vreemd genoeg ook geen hit meer werd.

Gruppo Sportivo heeft terecht een plaats gekregen in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music. Het album biedt een goed overzicht van de grillige carrière van deze eigenzinnige band, die in een aantal jaren tekende voor enkele van de leukste Engelstalige liedjes in de Nederlandse popmuziek, maar daarna snel in de vergetelheid raakte
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Gruppo Sportivo Label:Sony Music
Cover Jeff Lynne`s ELO - Wembley Or Burst

Jeff Lynne`s ELO - Wembley Or BurstElectric Light Orchestra, ook bekend onder de huidige naam Jeff Lynne’s ELO...

Cover Frank Boeijen Groep - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Frank Boeijen - The Golden Years Of Dutch Pop Music De Nijmeegse zanger Frank Boeijen timmert al jaren succesvol aan de weg als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT