RECENSIE: Various - Weller: Singles Collection (CD + DVD)

Paul Weller - Hitparade
recensie cijfer 2006-11-30 Voor de fans is het een tijdje wachten geweest, maar nu is hij er dan toch. Een overzichtsalbum van zowel Paul Weller solo, zijn periode bij The Style Council als ook zijn eerst band The Jam. Het begon allemaal eind jaren zeventig met The Jam. Drie ultra Britse bleekmuiltjes veroverde met name het Verenigd Koninkrijk. Duidelijk beïnvloed door de punk gaf The Jam een eigen geluid mee aan deze stroming. Het was geen new wave, maar ook geen echte punk. Voor de echte punk was the Jam te melodieus en voor de new wave weer te springerig. Paul Weller heeft zich echter nooit wat aangetrokken van stijlen of genres.

Eind 1982 volgde het einde van The Jam. Weller wilde een andere weg inslaan en zich niet meer alleen conformeren naar de mogelijkheden van een gitaar, een bas en drums. The Style Council werd de volgende band. In één van de laatste grote hits van The Jam, Town Called Malice werden die andere invloeden al meer duidelijk. Met Style Council werd het geluid ook een stuk gepolijster. Shout To The Top werd misschien wel het grootste hitsucces voor Weller, maar vormt heden ten dagen allesbehalve een pareltje in het oeuvre van Weller. The Style Council experimenteerde meer met instrumenten als synthesizers en orgels en raakte zodoende ver verwijderd van het geluid van The Jam. Ook bij het beluisteren van dit hitoverzicht blijkt dat de The Style Council periode niet de beste periode van Weller is geweest. De urgentie van The Jam was verdwenen en de songs waren vaak te gepolijst.

Eind jaren tachtig komt er ook een einde aan The Style Council. In 1991 volgt de eerste solo single van Weller, Into Tomorrow, die overigens niet op dit overzicht staat. In 1993 volgt het eerste volledige album. De stem van Weller klinkt ondertussen een stuk meer doorleefd en met de muziek gaat hij weer meer terug naar de basis van de rock- en roll. Weller laat in een aantal hitsingles horen nog altijd het juiste gevoel voor melodie en catchy popsongs te hebben. Zowel Wild Wood(in Nederland met name bekend geworden door een reclame van een biermerk) als You Do Something To Me, zijn hier mooie voorbeelden van. Laatstgenoemde nummers ontbreken uiteraard niet op dit album.

Dit overzicht was natuurlijk onvermijdelijk en zal ook veel fans tevreden stemmen. Het probleem blijft echter dat Weller veel verschillende kanten kende, die niet altijd te verenigen zijn. Zo heeft de meeste muziek van The Style Council niets of nauwelijks iets te doen met de muziek uit de tijd van The Jam. En ook zijn meeste solo singles zijn weer van een hele andere aard dan van de genoemde bands. Je krijgt zodoende wel een heel gevarieerd overzicht, maar is de enige binding die alle nummers op dit album hebben, Paul Weller.

DVD: Paul Weller – Hitparade

Ook voor de mensen die een overzicht van Wellers complete carrière in slechts 22 nummers enigszins karig vinden, is er goed nieuws. Naast dit album is er ook een dubbel dvd en een dvd box uitgekomen met dezelfde titel. De boxset bevat nog een aantal extra singles die op de dubbel dvd niet te vinden zijn en is verkrijgbaar een luxe uitvoering. De dvd’s worden gevuld met voornamelijk videoclips, aangevuld met enkele tv-optredens. De dvd’s zijn in tegenstelling tot de greatest hits cd netjes onderverdeeld naar werk van The Jam, The Style Council en Paul Weller solo. Dit is wel een aardig gegeven. Veel liefhebbers van The Jam zullen minder op hebben met het werk van The Style Council en andersom. De dubbel dvd omvat al meer dan 3 uur muziek, maar bevat daarnaast geen extra’s.

Het probleem bij de dvd’s is dat er nul live opnames te zien en te horen zijn. Alleen maar gedateerde clips en tv-optredens bij Top Of The Pops. En om van dergelijke opnames er bijna 60 van door te ploegen is een heel karwei. Enkele clips zijn altijd leuk om de muziek ook in een tijdsbeeld te kunnen plaatsen, maar een heel hitoverzicht in de vorm van clips, mist vooral de dynamiek van live optredens. Daarnaast bevat zowel de dvd als ook de cd geen enkele nieuwe nummers, of nooit eerder uitgebrachte nummers. Hierdoor worden beide releases zelfs voor de verzamelaars geen echte must. Voor de mensen die nog weinig kennen van de muziek die Weller door de jaren heen gemaakt heeft is vooral het album een aardig begin. Voor het overige lijken de releases meer op snel winstbejag.

Album: 3 sterren.
DVD: 2,5 sterren.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Various Label:Universal

LEFT - So Much for AdapationWe leven in een wereld die voortdurend op zoek is naar vernieuwing. Het...

Nirvana - Sold out!

Nirvana - Live! Tonight! Sold Out!! Video’s zijn uit, DVD’s zijn in. Gelukkig hebben de heren platenbazen in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT