RECENSIE: Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland

Cover Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland
recensie cijfer 2012-10-29 De laatste tijd gaat het goed met de Nederlandse singer-songwriters. Het ene na het andere talent weet zich in de schijnwerpers te spelen. Giel Beelen heeft dit ook gemerkt en kwam op het leuke idee om een nieuw televisieprogramma te maken rondom jonge, getalenteerde Nederlandse singer-songwriters. Zo werd de nieuwste talentenjacht van Nederland geboren. Na enkele auditierondes bleven er een zevental artiesten over, die allemaal tot aan de finale in de race bleven. Giel zelf koos uiteindelijk Douwe Bob Posthuma als grote winnaar. Hij scoort momenteel een grote hit met het in het programma geschreven ‘Multicoloured Angels’. Natuurlijk kon een verzamelalbum met de liedjes uit de reeks niet uitblijven.

Iedere singer/songwriter wordt op het album vertegenwoordigd met een viertal of vijftal liedjes. Douwe Bob opent logischerwijs het schijfje en is gelijk de enige waarvan het auditienummer in zijn volledigheid op de plaat staat. Ik kom al gelijk bij het grootste euvel van deze collectie liedjes: het betreffen nergens volwaardige songs (op die ene uitzondering na), maar slechts de korte live-uitvoeringen uit het programma. In het format van het programma paste de couplet/refrein-aanpak goed en zorgde het voor snelle en aantrekkelijke televisie. De vraag is alleen: waarom niet twee a drie volledige liedjes per songwriter op de cd en niet alleen halve nummers? Ik vraag me serieus af of iemand zit te wachten op een album met songfragmenten.

Los van die kritiek blijven de songwriters natuurlijk wel behoorlijk getalenteerd. Giel en zijn team slaagde erin om een mooi, gevarieerd gezelschap van singer-songwriters over te houden in de show. Zo weten de artiesten op meerdere momenten te ontroeren; het liedje ‘Another Year’ van Daniel Versteegh bijvoorbeeld behoort naar mijn mening tot de top van de Nederlandse luisterliedjes. Ook andere artiesten weten te overtuigen. De hitgevoeligheid van de liedjes van Nielson valt niet te ontkennen en Douwe Bob is een terechte winnaar. Elke lieddichter heeft zo zijn of haar unieke kwaliteiten en het is mooi dat het programma hen als kruiwagen heeft kunnen dienen.

Dit album is puur bedoeld als soundtrack en aandenken aan de verrassende zomerhit van de publieke omroep, bedacht door radio-dj Giel Beelen. Als zodanig beschouwd vormt het een mooie dwarsdoorsnede van het grote talent dat zich manifesteerde in het programma. Toch lijkt een album vol half voltooide liedjes niet echt aantrekkelijk voor een groot publiek en daar gaan de makers van dit schijfje mijns inziens een beetje de mist mee in.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Various Label:Rough Trade Distribution
Cover Kylie Auldist - Still Life

Kylie Auldist - Still Life Kylie Auldist komt uit Australië, maar heeft behalve haar voornaam en...

Cover Alexander McKenzie & The Underpaid - Ambivalence

Alexander McKenzie & The Underpaid - Ambivalence Alexander McKenzie And The Underpaid is een band die geformeerd is rond de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT