RECENSIE: Roos Blufpand - Ik Ben

Blufpand
recensie cijfer 2014-07-23 De Nederlandse muziekscene is de laatste tijd flink aan verandering onderhevig geweest: het ene talent na het andere steekt de kop op en er wordt steeds meer in het Nederlands gezongen. Om tussen al dat nieuw talent op te vallen moet er dus meer aan de hand zijn, moet je meer zijn dan het zoveelste pianomeisje met gevoelige liedjes. De pas 21-jarige Roos Blufpand pakt het goed aan. Ze brengt haar debuutalbum Ik Ben uit nadat ze haar eigen theesmaak uitbracht met de naam 'Kopje Rust' (tevens een song op het album) en een tour langs theehuizen deed. Wij van Festivalinfo ontvingen ook zo'n theezakje. Een erg leuk gebaar en tevens een bevestiging van het idee dat dit een dame is met een plan, een visie. Of het album zelf ook overtuigt? We beginnen bij het begin...

Het album begint met twee melodieuze ballades: 'Wonderschoon' en 'Coitadie'. Vooral de tweede valt op door de sfeervolle uitvoering en dan vooral het fraaie gebruik van de cello, een instrument dat overigens tot mijn genoegen het hele album een vrij prominente rol heeft. Van een heel andere orde is het jazzy 'Alcohol', een lied dat laat horen dat Blufpand niet voor één gat te vangen is. 'Meisje, Jij' is vervolgens misschien wel de beste song van het album, hoewel de titelsong ook erg overtuigt (dat einde met meerstemmige zang!).

Valt er dan niets op of aan te merken op dit album? Toch wel. Misschien is het azijnpisserij, maar Roos Blufpand balanceert op een dunne lijn tussen mooi en té mooi. Ze blijft aan de goede kant, maar zit soms gevaarlijk dicht tegen de kitsch aan. Ook klinken de onbevangen bedoelde uptempo songs als 'Volle Trein' en 'Alcohol' niet eigenwijs genoeg. Zulke nummers zouden misschien minder perfect moeten klinken om echt over te komen. Maar dat terzijde is Ik Ben een goed geproduceerd album met prima songs en een mooi afgerond product waarmee ze als jonge artieste zeker voor de dag mag komen!
Recensent:Etan Huijs Artiest:Roos Blufpand Label:Coast To Coast
Cover Owen Pallett - In Conflict

Owen Pallett - In ConflictOndanks, of misschien wel dankzij de extreme weersomstandigheden op de...

Cover Daan herweg - Lucid Musings

Daan herweg - Lucid Musings Daan Herweg is er eentje die in de categorie onbekend maar bekend valt. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT