RECENSIE: Parquet Courts - Human Performance

Parquet
recensie cijfer 2016-07-18 Parquet Courts brengt met Human Performance hun vijf album uit, en gooit zichzelf zonder pardon in de nieuwe, diepere wateren van politieke kritiek en het aankaarten van de onzekerheden des levens. Met deze plaat wijkt de band wat af van de garagepunk-vibes van hun voorgaande albums, al laten ze deze stijl bij lange na niet volledig varen. Human Performance is iets gepolijster, iets minder atonaal en iets zuiverder, maar bovenal gewoon een dijk van een plaat en verreweg het beste wat de mannen van Parquet Courts tot nog toe geproduceerd hebben.

Misschien is het omdat Parquet Courts kort na het verschijnen van hun vierde plaat in zee is gegaan met het befaamde Londense label Rough Trade Records, die bijvoorbeeld The Smiths, The Libertines en The Veils onder haar hoede heeft genomen, maar het lijkt alsof de band opeens een stuk beter weten waar ze mee bezig zijn. Teksten staan dit album centraler dan ooit. Prachtige poëtische teksten welteverstaan, die een aanspraak doen op de verbeelding, op het kritisch denken, maar bovenal op de emotie.

Een voorbeeld van dergelijke kwaliteitsteksten is de titeltrack, en tevens één van de absolute hoogtepunten van het album. Het nummer ‘Human Performance’ gaat over het verlies van een geliefde, over het terugblikken op het samenzijn, over de obstakels en de successen en over het zwarte gat dat een dergelijke verlies kan veroorzaken. Deze track is kenmerkend voor het album zoals een titeltrack dat zou moeten zijn: zowel tekstueel als muzikaal. Wat milder dan wat we van Parquet Courts gewend zijn, maar nog altijd even excentriek en sporadisch wat onwennig, al zit die onwennigheid ditmaal meer in de ritmes en songdynamiek dan in de melodieën en tonen.

De opvallendste momenten van het album bestaan uit testamenten van liefde en romantiek, iets wat niet zo één, twee, drie van een band als deze verwacht zou worden. Misschien is het juist daarom dat elke emotie die gedurende Human Performance voorbijkomt, geweldig oprecht en authentiek overkomt. En dat is dan ook één van de mooiste kenmerken van zowel dit album, als de band zelf: een authenticiteit die op elk nummer weer bevestigd wordt.
Recensent:Marijn Smid Artiest:Parquet Courts Label:Rough Trade Distribution
Cover Venice - Brunch Buffet - Tasty Covers

Venice - Brunch Buffet - Tasty CoversUit het zonnige Californië brengen de mannen van Venice al jaren...

Cover Fumaça Preta - Impuros Fanáticos

Fumaça Preta - Impuros Fanáticos Fumuça Preta is een internationaal gezelschap met Amsterdam als thuisbasis....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT