RECENSIE: Honig - It`s Not A Hummingbird, It`s Your Father`s Ghost

Honig
recensie cijfer 2014-08-12 Vrijwel exact twee jaar na het tweede album 'Empty Orchestra' komt het duitse Honig met hun derde plaat, met de curieuze titel It's Not A Hummingbird, It's Your Father's Ghost. De band rond zanger Stefan Honig heeft in de laatste twee jaar bepaald niet stilgezeten: bijna driehonderd shows werden er gespeeld en ook werd er een vaste vijfmansformatie opgesteld rondom zanger Honig (waar voorheen de samenstelling wisselend was). Hun derde schijfje kon wel eens de Europese doorbraak gaan betekenen.

Vooruitgesnelde single 'Lemon Law' doet precies wat hij moet doen: het is een vrolijk, uptempo folkliedje dat dwingt om mee te schreeuwen en maakt tevens nieuwsgierig naar het volledige album. Het nummer past perfect in het muzikale landschap anno 2014. De rest van het album blijkt bij beluistering minder vrolijk, minder springerig, minder hitgevoelig. Maar of het daarom ook minder goed is? Sommige nummers hebben meerdere luisterbeurten nodig om zich volledig aan de luisteraar te openbaren, terwijl andere instant meezingers zijn.

Om Honig af te doen als het zoveelste folkpopbandje doet het gezelschap echt te kort. De band laat hier en daar namelijk de elektrische gitaren behoorlijk scheuren (bijvoorbeeld in het epische slotnummer 'We Are Alone In This Together') en op andere momenten leveren ze prachtige ballades af ('Swimming Lessons', 'Red Stains', 'A Boy'.)Daarnaast staan er een aantal behoorlijk goede popsongs op deze plaat (eerdergenoemde single en 'Overboard'). De stem van Stefan is met momenten lekker ruw, terwijl hij op andere momenten je als het ware in slaap sust.

Honig levert met hun derde album een mooie collectie songs af waar de band trots op mag zijn. Het zou, zoals ik al eerder zei, zomaar eens hun Europese doorbraak kunnen betekenen. Laat die festivals maar komen!
Recensent:Etan Huijs Artiest:Honig Label:Rough Trade Distribution
Cover Controlstate - The Delta Pack

Controlstate - The Delta PackDe Belgische metalcore-formatie ControlState is nog niet eens goed en wel...

Holl

Hollerado - White Paint Veel muzikanten zullen een haat-liefde verhouding met het internet hebben. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT