RECENSIE: Alexander McKenzie & The Underpaid - Ambivalence

Cover Alexander McKenzie & The Underpaid - Ambivalence
recensie cijfer 2012-11-03 Alexander McKenzie And The Underpaid is een band die geformeerd is rond de Canadese zangeres Alexander McKenzie. Op twintig jarige leeftijd kwam Alexander naar Europa om haar grenzen te verleggen. Uiteindelijk kwam ze uit in ons kikkerlandje en ontmoette daar haar huidige bandgenoten Ingmar Spaan en Evert Aalten. Een nieuw muzikaal gezelschap was geboren. In 2008 zag het eerste album Ribcage Versus Unguided Missile het levenslicht en het drietal heeft sindsdien niet stilgezeten.

Het nieuwe album Ambivalence start met de tekst ”You won’t like this song, you won’t like this melody, well I don’t like you and you definitely don’t like me” deze tekst is tekenend voor de muziek en de visie van Alexander McKenzie and the Underpaid. Ze maken de muziek zoals ze het zelf graag zien en hebben daarmee lak aan de hedendaagse trends. Op het album verschijnen geen poppy nummers met dansbare beats of gemakkelijk mee te zingen refreinen. Het album bestaat uit rustige, pure muziek die de hitlijsten nooit zal bestormen, maar zeker het beluisteren waard is. Het drietal weet namelijk zeer goed een aantal stijlen te combineren. Er is een goede mix gevonden tussen soul, jazz en funk waarbij alle muziek doorspekt is met emotie.

Een van de hoogtepunten van het album is het nummer ‘Dirty Feet’, een nummer waar de stem van Alexander volledig tot haar recht komt en af en toe zelfs voor die bekende kippenvelmomentjes kan zorgen. Als even later in het nummer de backing vocals doorkomen, komt de essentie van het nummer volledig tot zijn recht. Een ander sterk punt is het gebruik van stiltes in de nummers. Vaak klinkt een band erg hol of leeg als er gespeeld wordt met stiltes, maar bij Alexander McKenzie and the Underpaid zijn de stiltes deel van de muziek. Ze worden goed gebruikt en af en toe is de fluisterende stem van Alexander alles wat nodig is om de kenmerkende emotie over te brengen.

Ambivalence kent helaas ook zijn minpuntjes. Het album laakt echte knallers. Alle nummers zijn rustig van aard en op den duur glijdt de aandacht weg van de muziek. Een of twee nummers met wat meer tempo om je uit de dromerige staat wakker te schudden, zouden het album goed doen.

Al met al is Ambivalence een sterke plaat. Een album waar duidelijk hoorbaar met hart en ziel aan gewerkt is. Een album dat sterk is in alle aspecten die worden uitvergroot. Een album dat voor liefhebbers erg welkom zal zijn. Maar tegelijkertijd ook een album dat alleen tot zijn recht komt als er aandachtig naar geluisterd wordt.
Recensent:Rob van Rens Artiest:Alexander McKenzie & The... Label:It\'s All Happening
Cover Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland

Various - De Beste Singer-Songwriter Van NederlandDe laatste tijd gaat het goed met de Nederlandse singer-songwriters. Het ene...

Cover Brasstronaut - Mean Sun

Brasstronaut - Mean Sun Brasstronaut is een band uit de Canadese stad Vancouver, die werd opgericht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT