RECENSIE: The Spirit That Guides Us - We are under reconstruction, part 1

The Spirit That Guides Us - We are...
recensie cijfer 2006-04-26 The Spirit That Guides Us is nog niet voor iedereen een bekende naam, ondanks dat ze al vanaf 2000 verschillende EP’s en twee volledige albums hebben uitgebracht. Beide uitgebrachte albums oogstten veel lof onder de critici, maar bereikten niet het grote publiek. The Spirit That Guitdes Us bestaat uit leden uit o.a. Nederland en de Verenigde Staten en wisselt nogal eens van samenstelling. De band maakt muziek die een beetje vreemde mix vormt tussen hardcore en emocore. Voor diegene die wel al kennis hebben gemaakt met deze band zal de eerste luisterbeurt meer vragen hebben doen oproepen dan het deed beantwoorden. Dit zal niet anders zijn bij dit album.

We Are Under Construction part 1. is geen nieuw album, is ook geen greatest hits, maar vormt een soort tussenweg. Drie nieuwe songs staan er op het album en deze worden aangevuld met nieuwe, geremixte en live versies van bestaande songs. Daarnaast bevat het album een uitvoering van Depeche Mode’s “Enjoy The Silence”. Het vreemde aan de samenstelling van deze cd is dat de nummers van hun twee volledige albums “The Sand The Barrier” en “North And South” worden overgeslagen. Het materiaal voor dit 16 nummers tellende album wordt gehaald van de meer obscure EP’s die The Spirit That Guides Us in de loop der jaren heeft uitgebracht en die de underground scène niet of nauwelijks hebben ontstegen.

Dit album laat een veelheid aan stijlen horen. Zo is 24 winters een mystiek, melodieus en grotendeels instrumentaal nummer. Dit nummer staat in enorm contrast met een hardcore nummer als bijvoorbeeld Deep and Unanswered en Spirit Anthem. Maar ook in de meer heavy nummers verzand het geluid van The Spirit That Guides Us nooit in herrie. De nummers blijven boeien door de variëteit in zowel zang als instrumentgebruik. De ene keer klinkt er een melodieuze gitaar en worden bas en drums maar sporadisch ingezet. In een volgend nummer of soms nog in hetzelfde nummer vormen bas en drums een stevige op hardcore gebaseerde ondergrond. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zang. Deze krijst er op de meeste songs stevig doorheen, terwijl op andere momenten de zang een melodieus emocore karakter heeft.

Ook dit album zal niet helpen om The Spirit That Guides Us een stempel op te drukken en dat is maar goed ook. Deze band blijft een uniek geluid bieden, dat met geen enkele andere band te vergelijken valt. Of ze hiermee ooit een groot publiek zullen bereiken valt echter te betwijfelen.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:The Spirit That Guides Us Label:Sally Forth Records
Malaise - Hypnotized by forgotten lies

Malaise - Hypnotized by forgotten liesMalaise is een tijdje weg geweest. Deze Zweedse gothic/industrial band, met...

Novastrike - Apparatus

Novastrike - Apparatus Appartus is de naam van de debuut EP van Novastrike. Deze 4-koppige band uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT