RECENSIE: John Coffey - Vanity

John Coffey – Vanity
recensie cijfer 2009-12-29 Als radio-dj’s zelf platen gaan opnemen gaat het vaak mis. Neem bijvoorbeeld Rob Out, die een viertal singles opnam. Het onder het pseudoniem Egbert Douwe uitgebrachte ‘Kom Uit De Bedstee, Mijn Liefste’ is hiervan nog de minst slechte. Misschien nog wel erger is de cover van ‘Sympathy For The Devil’ die Rob Stenders en Jeroen van Inkel ooit opnamen.

Dat het ook anders kan bewijst Kink FM dj Alfred van Luttikhuizen met ‘zijn’ band John Coffey, die vernoemd is naar de ten onrechte ter dood veroordeelde reus uit The Green Mile. Het vijftal maakt muziek in de lijn van The Spirit The Guides Us en Face Tomorrow en heeft onlangs het debuutalbum Vanity uitgebracht.

Vanity opent met het harde ‘Smashing 90s’, dat sterk aan labelgenoten The Spirit The Guides Us doet denken, al zijn de vocalen een stuk minder extreem. ‘Dear Thomas Schell, It Was A Pleasure Meeting You’ begint vrij hoekig, maar heeft dan opeens een vrij melodieus refrein. Dit contrast maakt het nummer erg goed. De titeltrack is wat kaler, met minder gitaren en bevat mooie samenzang. Eigenlijk is dit een behoorlijk catchy nummer, maar glad is het zeker niet.

‘Stephan’s Children’ heeft een bijzondere melodie en een opvallende toetsenpartij. Ook dit nummer is niet zo heel hard. Hetzelfde geldt voor ‘Fingers And Knives’, dat met enige fantasie zelfs poppy genoemd kan worden.

Hierna volgt met ‘Vehicle’, ‘….Meanwhile, At The Dog Track’ en ‘Wreckage And Scars’ echter weer een drietal harde songs. Hiervan is vooral ‘Wreckage And Scars’ erg sterk. Afsluiter ‘Walls Of Infinity’ is een wat vreemd nummer, met een soort marsritme en verderop opeens een koor. Helaas eindigt Vanity hiermee nogal slap en dat is jammer, want de rest van het album is juist zo goed.

Zoals altijd bij Sally Forth is naast de muziek ook de verpakking goed verzorgd. Vanity is verpakt in een op zich niet zo bijzondere digipack, maar bij de eerste duizend exemplaren is deze doorboord door een kogel. Ook het persbericht en de bandbio die bij ons recensie-exemplaar zijn bijgeleverd, bevatten een kogelgat. Een bijzondere en passende verpakking voor een uitstekend album.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:John Coffey Label:Sally Forth Records
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures

Them Crooked Vultures - Them Crooked VulturesLed Zeppelin is ongetwijfeld de grootste en beste band waar John Paul Jones...

The Upsessions – Beat you reggae

The Upsessions - Beat You Reggae Met nog maar een album geproduceerd zijn The Upsessions reeds getekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT