RECENSIE: The Spirit That Guides Us - We Are Under Reconstruction part 2

TSTGU - We Are Under Reconstruction Part 2
recensie cijfer 2007-09-09 Ja, het Utrechtse The Spirit That Guides Us (TSPTGU) is inderdaad een Christelijke band en nee, ze maken geen gospel dan wel soul. De band maakt white metal, een verzamelnaam voor alternatieve muziek die als doel heeft de heilbrengende boodschap van de Bijbel uit te dragen. Deze boodschap is vastgelegd op een aantal schijfjes en het werd tijd voor een dvd. Deze draagt de titel We Are Under Reconstruction – Part 2. en bevat de eerste vijf jaar van de zevenjarige band. Meer dan 200 foto’s, backstage materiaal (013, Groezrock en Berlijn) en een live concert; 100 minuten pure rock!

Aan het schijfje is in donkere kelders maar liefst twee jaar gewerkt. ‘Samen met vrienden uit de TV –en videowereld hebben we elke pixel bewerkt tot een waar pareltje.’ Iets wat we al aan het hoofdmenu kunnen zien. Vooral voor Nederlandse begrippen een erg mooie uitgaven en registratie, dit gefilmd in de open lucht op het FlevoFestival.

Hoewel de band er voor kiest om anoniem te blijven (in interviews en persberichten) en tevens geen frontman naar voren wilt schuiven – dit omdat alles in het teken moest staan van de muziek en het collectief – staan ze nu allen toch erg duidelijk in beeld. Het zijn vooral zangers Erik van Winkelhoff (scream vocals - The Hot Stewards) en Arjen van Wijk (clean vocals - This Beautiful Mess, Brown Feather Sparrow) die de band maken wat ze zijn. Grappig is dat deze in het begin van het concert het publiek voorzien van Engels commentaar, maar langzaam overgaan naar Nederlands. Waar we tevens het Christelijke in terug zien; “Sommige nummers van ons zijn misschien een beetje hard en wordt wat gewelddadig op gedanst, maar ik wil wel dat jullie een beetje op elkaar letten. Laten we er voor iedereen een leuk feestje van maken.”

“Ons doel was om iedereen weg te jagen, maar dit is blijkbaar niet gelukt en veel zijn blijven staan” is het commentaar voordat ze aan hun laatste nummer beginnen. Deze met de titel ‘Enjoy The Silence’, wat inderdaad een cover is van de Britse new-wave band Depeche Mode. Eéntje die wellicht niet (meer) erg origineel is, maar wel heel erg goed wordt gebracht en ontvangen.

TSTGU zit momenteel midden in de opnames voor hun derde album, welke volgend jaar moet uitkomen en naar eigenzeggen "extremely loud" gaat worden. Laat maar komen, want nieuwe en harde nummers klinken als een lust voor de oren! Tot die tijd vermaken we ons zeker met deze dvd en met de muziek van de vele side-projects die ze hebben.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:The Spirit That Guides Us Label:Sally Forth Records
The Tragically Hip - World Container

The Tragically Hip - World Container The Tragically Hip is een Canadese rockband die in 1983 werd opgericht in...

Sieges Even - Paramount

Sieges Even - Paramount Inside Out is niet alleen een platenlabel met naam in de prog wereld, ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT