RECENSIE: Open - Demo

recensie cijfer 2006-03-02 Het Rotterdamse trio Open bestaat pas sinds 2004, maar brengt haar eerste e.p. gelijk uit op het label Squash Records. Veel beginnende bands zouden er waarschijnlijk voor tekenen om gelijk op een label te debuteren.

De vormgeving van de titelloze e.p., met een mooie bio als cd-inleg, ziet er zeer professioneel uit. Wat het songmateriaal betreft, kan er echter nog wel een en ander worden aangescherpt.

Opener Change Your Mind lijkt je in het intro iets te bewust op het verkeerde been te willen zetten. Na het intro komt echter een psychedelische rocksong bovendrijven. Prima song, met mooi gitaarwerk. Zanger Randy Haas heeft trouwens een erg aangename rockstem, die zich goed leent voor dit soort songs. Om het psychedelische karakter te versterken wordt deze song grotendeels twee-stemmig gebracht. Het doet mij in de verte wat denken aan een kruising tussen de vroege Screaming Trees, Masters Of Reality en Kyuss.
Bij de tweede en de derde song hoor je duidelijk dat de Foo Fighters een inspiratiebron zijn voor deze heren. In de begeleidende bio wordt dat ook netjes beaamd.

De vierde song, Not Around, vind ik verreweg de minste song van deze e.p. Het is mij ook totaal niet duidelijk waar Open met deze song heen wil. Moet dit een soort grunge-achtige ballad zijn? In deze song verslikt de zanger zich vaak in langgerekte uithalen aan het einde van een zin. Dit doet mij dan weer denken aan het post-Eddie Vedder syndroom waar veel bands in de jaren negentig last van hadden. Heel vervelend. Afsluiter Everything sluit dan weer wat beter aan op de eerste drie songs.

De band lijkt nog niet helemaal te weten welke kant zij op wil. Wat mij betreft mag Open zich wel wat meer gaan bezigen met de psychedelische kant van haar invloeden. Liefst compleet met zware riffs en twee-stemmige zang. Dit lijkt haar, getuige opener Change Your Mind, het beste af te gaan.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Open Label:Supermarket Records
Beerbong

BeerBong - BeerBongDe Italiaanse band BeerBong bestaat inmiddels ruim tien jaar. Na het...

Mummy's Tree

Mummy's A Tree - Loftmusic For Millions Yet Unaware Loftmusic For Millions Yet Unaware is alweer de derde release van Mummy’s A...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT