RECENSIE: The Horse Company - Calypso

Cover The Horse Company - Calypso
recensie cijfer 2012-11-21 Calypso is het derde album van deze mannen met baarden uit Zwolle. Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste twee albums mij totaal ontgaan zijn. Met hun tweede album Olympus uit 2009 als laatste wapenfeit. En nu ik dit album hoor, wordt het hoog tijd dat ik die achterstand ga inhalen. Want wat is dit een fantastisch album zeg!

The Horse Company blijkt een band te zijn, die de kunst van het songschrijven als geen ander beheerst. Met de klassieke bezetting van twee gitaren, bas en drums brengt de band zwaar verslavende gitaarsongs die knap gelaagd zijn opgebouwd. En die dus bij iedere luisterbeurt meer prijsgeven. Het maakt de band daarbij niks uit of ze daar minder dan drie of juist meer dan negen minuten voor nodig heeft. De band neemt de tijd om passages in de songs uit te bouwen. Neem bijvoorbeeld het licht psychedelisch rockende ‘One Wheel’, dat met een machtig spannend instrumentaal stuk van bijna twee minuten eindigt. Gewoon, omdat het kan. En omdat het precies is wat die song zo verslavend sterk maakt.

In ‘Keep Coming Over’ weet de band dan juist weer diep te ontroeren met een prachtige zang en mooi kabbelende gitaarlijntjes die daar omheen dwarrelen. Terwijl de band in ‘Young And Sweet’ herinneringen oproept aan de vroege R.E.M.

Het is mooi dat dit album verschijnt op het Excelsior label. Het geeft de band net even die extra aandacht die ze verdient om gehoord te worden. Want vanaf de je naar binnen zuigende opener ‘Front Forming’ tot aan de postrock van de afsluitende epische titelsong van ruim negen minuten houdt The Horse Company je als luisteraar in een ijzeren greep. Waarna je als luisteraar alleen maar kunt concluderen dat je misschien wel de beste Nederlandse gitaarplaat van dit jaar zojuist voorbij hebt horen komen. En dat in een jaar met ijzersterke releases van onder andere Blaudzun, Moss en Case Mayfield. Wat een plaat, wat een band!
Recensent:Chris Dietzel Artiest:The Horse Company Label:Excelsior Recordings
Cover Royal Parks - Royal Parks

Royal Parks - Royal ParksDiederik Nomden is de man achter de band Royal Parks . Een eenzame reis kan...

Cover Last Dinosaurs - In A Million Years

Last Dinosaurs - In A Million Years Toeren door Japan is meestal niet het eerste dat debuterende bandjes te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT