RECENSIE: Lost Bear - Limshasa

Lost Bear - Limshasa
recensie cijfer 2011-04-14 Hoe vaak zie je een zevenkoppige band met maar liefst twee drummers? Je hoeft niet ver te zoeken, want in Utrecht is zo'n band te vinden. Dit geeft Lost Bear sowieso een voorsprong in originaliteit. Lost Bear, dat wel met Dinosaur Jr. wordt vergeleken, heeft lange tijd gewerkt aan hun debuutalbum Limshasa. Tijdens hun tour door o.a. Servië, Kosovo en Kroatië hebben ze aan hun plaat gewerkt en het werd afgerond in Theater Kikker in Utrecht.

De debuutplaat van deze zevenkoppige band is gereleased op 1 april. Dit was zeker geen grap, want de band is erg serieus bezig geweest met het maken van deze plaat. Er wordt door verschillende media erg positief over deze formatie gesproken en dat maakt de verwachtingen extra hoog. Bij het beluisteren van het eerste nummer maak je kennis met de rommelende indierock van Lost Bear. De band heeft een poging gewaagd om de luisteraar de jaren negentig te doen herleven en ze zijn daar aardig in geslaagd.

Ook erg positief dat de nummers niet op elkaar lijken. Er zit veel variatie in dit album; zo hoor je aan het begin van 'Ten Cities' een mondharmonica voorbij komen en in openingstrack 'Till Crying' zijn de klanken van een trompet goed te horen. 'Ten Cities' begint redelijk rustig, maar uiteindelijk worden de longen uit het lijf geschreeuwd. Je moet goed luisteren om de twee drummers te onderscheiden. Het gaat er stevig aan toe en het is duidelijk dat we te maken hebben met een band die klaar is voor een breder publiek. Veel nummers hebben als opbouw een rustig begin met een bombastisch einde. Een goed voorbeeld hiervan is 'Microscope', waarbij op het einde de zang wordt afgewisseld met screams.

Lost Bear brengt op Limshasa kwaliteit door veel variatie op het album en de boeiende zangpartijen. De band legt het accent veel op het opbouwen van climaxen en dat heeft als gevolg dat de nummers vaak een andere wending hebben dan je verwacht. Een uitstekend debuut van een bijzondere band.
Recensent:Francis Pronk Artiest:Lost Bear Label:SnowStar Records
After Hours - Against The Grain

After Hours - Against the Grain After Hours ziet het levenslicht in 1987 en bestaat uit zanger John...

Beady Eye – Different Gear, Stil Speeding

Beady Eye - Different Gear, Still Speeding Oasis is niet meer… Toch? Er lijkt eigenlijk weinig te zijn veranderd nadat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT