RECENSIE: Beady Eye - Different Gear, Still Speeding

Beady Eye – Different Gear, Stil Speeding
recensie cijfer 2011-04-20 Oasis is niet meer… Toch? Er lijkt eigenlijk weinig te zijn veranderd nadat Liam en Noel Gallagher elkaar voor de laatste keer als bandmaten in de haren vlogen. Noel werkt aan een soloplaat en heeft ondertussen al weer het nodige gezegd om in opspraak te raken. Zo kan hij niet naar Liam’s nieuwe muziek luisteren zonder misselijk te worden en was hij nog duidelijker in zijn mening over (de nieuwe plaat van) Radiohead: “Go fuck yourselves!” Ook Liam liet er geen gras over groeien en begon een ‘nieuwe’ band: Beady Eye. De groep bestaat dan wel uit ex-leden van Oasis, Liam benadrukt dat het een nieuwe start is en live worden er dan ook geen Oasis-nummers gespeeld. Beady Eye’s debuutalbum Different Gear, Still Speeding is het eerste schot in de muzikale oorlog tussen de Gallaghers.

Niet geheel verrassend klinkt Beady Eye nog steeds een beetje als Oasis. Liam is nu eenmaal een formidabele zanger met een heerlijke rockstem die bij vlagen doet denken aan John Lennon en daar is gelukkig niets aan veranderd. Met de zang zit het, in tegenstelling tot de andere aspecten van Beady Eye’s muziek, dus wel snor. De refreinen van ‘Bring Me The Light’ en ‘The Roller’ en het einde van ‘Wind Up Dream’ zijn zelfs dusdanig sterk gezongen dat het bijna mierenneuken is om kritische opmerkingen over andere punten te maken.

Maar die kritische opmerkingen zijn wel degelijk terecht. In de eerste plaats is er het gebrek aan echt goede songteksten. In Oasis pende Noel de meeste nummers en zijn schrijftalent is een groot verlies. Er is amper diepgang aanwezig en de meeste tracks gaan gewoon nergens over. Gelukkig valt daar ook iets positiefs voor te zeggen, want Beady Eye wekt ook nergens de indruk zo goed als Noel te willen zijn. Met teksten als ”Love me like a millionaire!”, ”I wanna stand the test of time like Beatles and Stones!”, en ”Baby hold on! Baby come on! Baby come on! You get it now, get it now!” is de band in ieder geval direct, zonder diepgang.

En dat is wat Beady Eye in grote hoeveelheden in huis heeft: directheid zonder diepgang. Geweldig gezongen rocktracks die net niet teveel van bands uit het verleden lenen. Het is genoeg om de verscheurde Oasis-fans mee terug te winnen en heel soms wordt er zelfs hoop geboden voor de toekomst. Different Gear, Still Speeding sluit namelijk af met het prachtige ‘The Morning Son’, een nummer met briljante opbouw en songteksten die het aandachtig beluisteren waard zijn. Mochten Liam en Noel elkaar in de nabije toekomst niet huilend van spijt in de armen vallen, dan is er voor Beady Eye dus nog genoeg ruimte om te groeien.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Beady Eye Label:Pias
Lost Bear - Limshasa

Lost Bear - LimshasaHoe vaak zie je een zevenkoppige band met maar liefst twee drummers? Je hoeft...

The Heatmachine – The Indie Blitz Orchestra

The Heatmachine - The Indie Blitz Orchestra The Heatmachine is een Nederlandse band uit Friesland onder leiding van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT