RECENSIE: Cee Lo Green - The Lady Killer

Cee-Lo Green - The Lady Killer
recensie cijfer 2010-11-26 De carrière van Cee-Lo Green is een aaneenrijging van successen. Nadat hij in 2002 zijn eerste album, ...And His Perfect Imperfections uitbracht, groeide hij al snel uit tot de opvolger van D'Angelo als de go-to-guy van de neo-soul. Zijn tweede cd, ...Is The Soulmachine, wordt door liefhebbers van het genre gezien als een klassieker. Niet alleen liet Cee-Lo op die plaat horen een uniek stemgeluid te hebben, ook zijn ruige rapkunsten bleven niet onopgemerkt. In een mum van tijd waren naast de soul-, ook de hip-hop en r&b-fans in de ban van Green.

Tijd om een andere wereld te veroveren, moet Cee-Lo hebben gedacht. Samen met Danger Mouse richtte hij het experimentele project Gnarls Barkley op. De single 'Crazy' werd een wereldhit en de twee uitgebrachte albums gingen miljoenen keren over de toonbank. Gnarls Barkley werd overal ter wereld een bekende naam. Er werd weer een (hele nieuwe) groep fans geboren. Cee-Lo had het 'em opnieuw geflikt.

En dan zijn we aangekomen in het jaar 2010, het jaar waarin niet het fictieve personage Gnarls Barkley, maar Cee-Lo Green zelf uitgroeit tot een wereldster. Overal waar je rondloopt hoor je de uiterst aanstekelijke single 'Fuck You' gedraaid worden. Zelfs in de Amerikaanse televisieserie Glee, waar wekelijks miljoenen mensen naar kijken, werd het lied gecoverd. Cee-Lo wordt als debutant aangekondigd door radio-dj's met teksten als: "We gaan nu luisteren naar de eerste single van die gast van dat Gnarls Barkley-nummer." Het is voor de oude fans, die hem nog kennen uit zijn soul-periode, even slikken. Cee-Lo de wereldster. Commercieel radioartiest Cee-Lo. Cee-Lo Green, The Hit Machine...

Dat 'even slikken' geldt ook voor Cee-Lo's derde solo album, The Lady Killer. Naast 'Fuck You', bevat de cd nog elf andere popnummers. Nergens klinkt het slecht, sterker nog, het klinkt allemaal erg lekker. Van het koortje in het refrein van 'Satisfied' tot de electro van 'Bright Lights Bigger City', niet mee neuriën- of bewegen is onmogelijk. De valkuil is echter dat op Cee-Lo's stemgeluid na, alle aspecten die zijn muziek voorheen echt bijzonder maakten zijn verdwenen. De ouderwetse soul sound van de eerste twee platen is nergens te bekennen. Ook van de lekkere, tegelijkertijd smerige hip-hop klanken zijn alleen nog maar vage echo's te horen, met als enige goede voorbeeld een knallend duet met Lauren Bennett, 'Love Gun'. Het is vooral pop, pop en nog eens pop, met alle voor- en nadelen die het genre sieren en besmetten volop aanwezig.

Dat betekent dat hoewel The Lady Killer bol staat van de meezingers die een week lang in je hoofd blijven zitten, het ook een album is dat snel uitbrandt. Er is niets mis met Cee-Lo's plan om de muziekwereld te veroveren, maar als hij 'Fuck You' had omringt met nummers die meer op zijn vroegere werk leken, dan zou The Lady Killer een veel langer leven zijn gegund. Zoals het album nu in de winkels ligt, is het een van de meest aanstekelijke popplaten van het jaar, die we over drie maanden weer zijn vergeten.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Cee Lo Green Label:Warner
Puin + Hoop - Door

Puin + Hoop - DoorDe naam op zich doet het ergste vermoeden en na een eerste luisterbeurt lijkt...

Sodom – In War and Pieces

Sodom - In War And Pieces Naast Schalke 04 heeft Gelsenkirchen, Duitsland, nog meer te bieden. Sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT