RECENSIE: David Dondero - Zero With a Bullet

David Dondero – Zero With A Bullet
recensie cijfer 2010-09-20 De Amerikaanse singer/songwriter David Dondero heeft er al een lange carrière opzitten. Over een periode van twintig jaar is hij zowel leadzanger als drummer van een band geweest, is hij geprezen door verschillende bekende muziekbladen als een van de beste liedjesschrijvers aller tijden en heeft hij zeven solo albums uitgebracht. Dondero is daarnaast ook een echte ‘road warrior’. Hij zit nooit stil en toert vrijwel 24/7 de wereld rond, meestal als support voor artiesten die vergeleken met Dondero nog maar broekies zijn. Maar het maakt de 41-jarige niets uit. Hij staat om zijn zelfspot bekend en op de titeltrack van album numero acht, Zero With A Bullet opent hij daar dan ook mee: ”Got lost on the road, no records got sold.”

‘The Road’ is belangrijk voor Dundero. Hij heeft een gigantische afkeer voor de ‘American Dream’ van huisje-boompje-beestje en zegt liever ter plekke te willen sterven dan langzaam weg te kwijnen op een 9-to-5 baan. Deze afkeer gecombineerd met zijn leven in de buitenwereld, zorgen ervoor dat Dundero genoeg onderwerpen heeft om over te schrijven. Maar helaas beginnen zijn liedjes over de saaie leventjes van anderen op album acht te irriteren. Managers met een topsalaris verbergen hun ontevredenheid over het leven achter een nieuwe LCD-tv. Het is koud wanneer je ’s nachts in eenzaamheid door de Sahara rijdt. We weten dat nu wel, David.

Zero With A Bullet staat vol met dit soort liedjes. En waar het ene nummer kan worden omschreven als de zoveelste ‘travelling song’, daar zijn andere nummers gebaseerd op onzin. ‘Job Boss’ is bijvoorbeeld de uitwerking van het bovenstaande voorbeeld over de manager met het topsalaris. In het liedje wordt min of meer gesteld dat jouw baas ook maar een rotleven heeft. Het gaat in tegen de manier waarop Dundero zichzelf neerzet. Hij is naar eigen zeggen door schade en schande wijs geworden. Hij heeft veel gezien en veel gedaan en zijn liedjes zijn, zoals het een goede singer/songwriter betaamd, vertellingen. Maar hij is nooit een baas of medewerker van een winkel geweest. En hij hangt nooit lang genoeg rond op één plaats om iemand goed te leren kennen. Lastig om serieus te nemen dus.

David Dondero’s tijd zit erop. Met Zero With A Bullet heeft hij de houdbaarheidsdatum van zijn muziek overschreden en hij zou er goed aan doen om zijn gitaar aan de wilgen te hangen. Of misschien moet hij toch een tijdje op één plaats proberen te leven. Misschien dat dat nieuwe inspiratie brengt.
Recensent:Randy Timmers Artiest:David Dondero Label:Munich Records
Deleterious - Highly Recommended

Deleterious - Highly RecommendedDe geschiedenis van dit viertal uit de buurt van Utrecht begint al in 1999....

The Pipettes - Earth Vs The Pipettes

The Pipettes - Earth Vs. Er is bij The Pipettes de afgelopen jaren flink gesleuteld aan de formatie....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT