RECENSIE: Deleterious - Highly Recommended

Deleterious - Highly Recommended
recensie cijfer 2010-09-10 De geschiedenis van dit viertal uit de buurt van Utrecht begint al in 1999. Bart Hereijgers op gitaar en zang en Yorick van Steenis op bas en keyboards nemen Entangled In A Paradox op onder de noemer INRI in het jaar 2002. De tweemansformatie, inclusief drummachine, brengt met deze ep min of meer black metal met een experimentele toets. In 2005 schakelde Yorick over naar gitaar spelen, een vrouwelijke basgitarist werd aan de line-up toegevoegd en men veranderde van muzikale richting. Een nieuwe ep, Suspisciously Close To Infinity zag het daglicht in 2007. Toch verlieten de meesten de band mede door de personaliteiten van Bart en Yorick en de onorthodoxe composities van het tweetal. Vervanging vond het duo in Richard Japenga op drums en Steven van Lint op bas. Volgens Deleterious zelf neigt de stijl naar rock met invloeden van metal, jazz en avant garde.

Highly Recommended zelf dan heeft niet zoveel meer te maken met black metal met uitzondering van het overduidelijke black stemgeluid van zanger Bart Hereijgers. De nummers zelf zijn zeer technisch opgebouwd en deze muzikanten beheersen echt wel hun instrumenten. Nadeel hiervan is dat de luisteraar zijn uiterste best moet doen om alle ontwikkelingen in de nummers te volgen. Er worden een aantal interessante riffs uit de mouw geschud maar veel meer wordt er niet mee gedaan. Alles klinkt wat onsamenhangend en vormt niet echt een beluisterbaar en genietbaar geheel. Het lijkt net of je in de repetitieruimte vertoeft en diverse ideeën gewoon samen gekleefd worden. Zelfs het gebruik van de klarinet in de vorm van enkele solomomenten biedt de muziek geen meerwaarde. Enig positief punt is enkel het gebruik ervan omdat dit een niet alledaags instrument blijkt in de wereld van de harde rock. Bovendien krijg je slechts vijf nummers voorgeschoteld en doet vermoeden dat de inspiratie op een laag pitje staat. Waarom presenteer je als band gewoon geen full cd?

Wil dit viertal verder raken dan Utrecht of Nederland, dan hebben ze nog behoorlijk wat werk voor de boeg. Beheersing van de instrumenten is niet altijd voldoende om behoorlijke composities neer te pennen. Highly Recommended is geen aanrader en de titel zet je duidelijk op een verkeerd spoor.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Deleterious Label:Eigen Beheer
BugGirl – Dirt In The Skirt

BugGIRL - Dirt in the SkirtRockduo’s bestaande uit een man en een vrouw zijn er inmiddels in alle...

David Dondero – Zero With A Bullet

David Dondero - Zero With a Bullet De Amerikaanse singer/songwriter David Dondero heeft er al een lange...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT