RECENSIE: David Dondero - Simple Love

David Dondero – Simple Love
recensie cijfer 2007-09-18 Al vanaf zijn tiende jaar speelde David Dondero in verschillende bandjes, waaronder This Bike Is A Pipe Bomb, The Flatwheelers en Sunbrain. Met deze laatste band bracht hij in 1993 zijn eerste album uit. Toen deze band in 1996 uit elkaar viel, ging David Dondero solo verder en in 1999 verscheen zijn eerste soloalbum, getiteld The Pity Party. Dit album kwam uit op Ghostmeat Records, het label van voormalig Sunbrain-gitarist Russ Hallauer. Na nog een album op Ghostmeat Records en een drietal albums op Future Farmer Records tekende Dondero bij het label Team Love. Hierop verscheen in 2005 het album South Of The South en Simple Love is Dondero’s tweede release voor dit label.

De muziek van David Dondero zit in de singer/songwriter hoek, maar hij is ook sterk beïnvloed door Amerikaanse folk en country. Deze laatste invloed uit zich voornamelijk in het veelvuldig gebruik van de pedal steel guitar, die op Simple Love bespeeld wordt door Tom Heyman (Chuck Prophet). Nummers als ‘The Prince William Sound’ en ‘Lone Rose’ krijgen door de pedal steel echte een country feel mee, net als de titeltrack. Op dat nummer wordt Dondero vocaal wordt bijgestaan door countryzangeres Renée Woodward. Dit pakt goed uit en misschien was het goed geweest om haar op meer nummers mee te laten zingen, want de stem van David Dondero zelf is nogal vlak.

De muziek op Simple Love is zeer goed verzorgd, maar verrast slechts zelden. De meeste liedjes zijn tamelijk saai. De belangrijkste uitzonderingen hierop zijn het eerder genoemde ‘Lone Rose’ en met name ‘Rothko Chapel’. In dit nummer geeft Dondero blijk van zijn liefde voor jazz door zowel aan John Coltrane als aan Charlie Parker te refereren. De laatste wordt geciteerd in het refrein: “There was this line by Charlie Parker, probably worth remebering. If you don’t live it, it won’t come out of your horn, chances are you’ll never be reborn”. Een mooie zin en bovendien een goed nummer. Helaas is het een van de weinige uitschieters op Simple Love.

De liefde voor jazz die David Dondero in ‘Rothko Chapel’ aan de dag legt, is overigens niet echt terug te horen op Simple Love. Alleen in de afsluitende track ‘Double Murder Ballad Suicide’ zit in het midden een behoorlijk jazzy pianopartij. Helaas is dit nummer echt veel te lang, ruim 10 minuten, en mede daardoor behoorlijk saai.

Al met al maakt David Dondero met Simple Love weinig indruk. Daarvoor bevat het album simpleweg te weinig goede songs.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:David Dondero Label:Affairs of the Heart
Animal Collective - Strawberry Jam

Animal Collective - Strawberry Jam Animal Collective is als stof uit de ruimte die op een woestijn terecht...

Georgie James - Places

Georgie James - Places Wie is Georgie en wie is James? Geen idee waarschijnlijk. Het zijn in ieder...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT