RECENSIE: Sivert Høyem - Moon Landing

Sivert Höyem - Moon Landing
recensie cijfer 2010-02-14 Sivert Hoyem was de zanger van de band Noorse band Madrugada. Sommigen beweren dat deze band het midden vond tussen The Doors en Nick Cave. Na het overlijden van tekstschrijver en gitarist Robert Burås, besloot de band hun plaat af te maken en een laatste tour te beleggen om daarna vaarwel te zeggen. De zanger ging echter verder. Met het donkere, mooie stemgeluid en liedjes die in het verlengde liggen van de oorspronkelijke band.

Op Moon Landing horen we wat er vroeger ook te horen was, maar dan wat lichtvoetiger. Somberdere nummers zoals ‘Lost at the Sea’ en ‘Shadows’ herinneren nog aan weleer, maar meer Folk en singer-songwriter nummers komen ook terug op deze cd. Ook een overmacht aan elektrische gitaren blijft thuis. Cruciaal voor de muziek blijft echter het vakmanschap van de zanger. Want zingen dat kan hij, Sivert Höyem. Van bezwerend, zoals op ‘Shadows’ tot uitgelaten zoals op het uit de R.E.M. fabriek komend lijkende ‘Moon Landing’. Eenvoudige composities worden verheven tot een hoog niveau. En als je denkt dat het niet meer anders kan, dan komt hij met gefluister en het desolate ‘Empty House’, waar de stilte vanaf komt. Of een onverwachte saxofoon op ‘High Society’. En, dit alles mondt uit in de finale klapper ‘Arcadian Wives’, waar Arcade Fire nog een puntje aan kan zuigen.

Op deze plaat is zeer weinig af te dingen. Veel variatie, mooie nummers en goede zang. Een must voor iedereen die nog onbekend is met het stemgeluid van de Noorse zanger. Een toegankelijke plaat die hoge ogen zal gaan gooien.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Sivert Høyem Label:Rough Trade Records
‘You Can Make Sound’ – Delorentos

Delorentos - You Can Make SoundEven leek de Ierse band Delorentos te bezwijken onder de druk die het...

Hair-Glow - Hair-Glow

HairGlow - HairGlow Hair-Glow is het nieuwe project van Hooverphonic bandlid Alex Callier. Toen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT