RECENSIE: Certain Animals - She EP

She EP
recensie cijfer 2013-11-18 Het Rotterdamse Certain Animals begint haar debuut-EP met het geluid van blatende schapen. Je zou kunnen denken dat je naar een nieuwe folkgroep aan het luisteren bent. Niets is minder waar, want deze band maakt traditionele bluesrock. Certain Animals ontstond toen leden van de coverband The Fabulous WannaBeatles, die zelfs heeft opgetreden bij De Wereld Draait Door, zelf liedjes gingen maken. Thijs van Leeuwen en Niels-Jan van Dijk waren deze leden. Samen met de huisbaas van Niels-Jan, Lewis van Brouwershaven, werd de band een band.

Op She EP staan zeven pompende bluesrocksongs. De band heeft hetzelfde verhalende als vele blueshelden, maar heeft tegelijk ook de ondertoon van een rockband. De band legt zelf de link met Triggerfinger, en dit is zeker geen verkeerde link. Een andere link die toch ook wel te leggen is, is die met de fameuze stonerrockband Kyuss. De composities van Certain Animals mogen dan korter zijn en minder zwaar berusten op de bastonen, toch blaast de band vaak in een stonerritme. Een hoogtepunt is het naar de Stones en de Beatles referende ‘Beatles And Stones’. Deze mannen neigen, zoals ze zingen, meer naar de Stones. Op het album zijn ook de nodige invloeden van Led Zeppelin te horen, bijvoorbeeld in het gitaarspel op ‘Handsome Man’.

Het Rotterdamse Certain Animals maakt muziek die niet-Hollands aandoet. De riffs doen je denken aan vroeger tijden en de EP ademt de energie van een donkere nachtclub. She EP bevat prima ingrediënten voor een eerste langspeler.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Certain Animals Label:Eigen Beheer
Cover Pinkish Black - Razed To The Ground

Pinkish Black - Razed To The GroundVer onder de radar bevinden zich legio eigenzinnige bands. Pinkish Black is...

Cover Tim Van Doorn - This Minor Side Effect

Tim Van Doorn - This Minor Side Effect Jake en Clara, dat zijn de hoofdpersonen over wie Tim van Doorn zingt. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT