RECENSIE: John Mayer - Battle Studies

John Mayer – Battle Studies
recensie cijfer 2009-12-16 Wie John Mayer ooit live heeft gezien, weet dat er eigenlijk twee John Mayers zijn. Eentje van wie zijn hart bij de blues ligt, en eentje die we voor het gemak maar even de celebrity John Mayer noemen. De eerste blijkt een bijzonder getalenteerd gitarist te zijn, die live diepe indruk weet te maken. En de tweede is de mooie jongen, die graag hele verzorgde, zeg maar gerust gelikte liedjes zingt, en die graag date met beroemde vriendinnen uit Hollywood. Helaas horen we op zijn studio albums meestal alleen de tweede John Mayer terug. De mooie jongen dus, met de mierzoete liedjes.

Zo is het helaas ook op zijn vierde studio album Battle Studies. Misschien nog wel meer dan op zijn voorgaande albums, laat John Mayer zich hier van zijn meest gelikte kant horen. Niet dat dat perse verkeerd hoeft te zijn, maar toch. Opener ‘Heartbreak Warfare’ is bijvoorbeeld heus wel een sterke song, met een bijna broeierig sfeertje. En de manier waarop de Robert Johnson klassieker ‘Crossroads’ is verbouwd, toont aan dat John Mayer gelukkig nog wel een klein beetje lef durft te tonen in de studio. Maar het allesoverheersende gevoel is toch: deze man kan zóveel beter.

Het lijkt er, zeker op dit album, op alsof zijn status als beroemdheid hem in de studio in de weg zit. De hoes en de foto’s in het artwork bij het album liegen er wat dat betreft niet om. Die tonen een zwoel kijkende of poserende John Mayer die mijlenver af staat van de John Mayer die hij live is. En dan bedoel ik de muzikant John Mayer, die barst van de experimenteerdrift en die het momentum laat bepalen welke kant zijn songs op gaan.

Battle Studies is met name een zeer verzorgd klinkend album. Eentje die feilloos past tussen de vele middle of the road albums waar met name de Amerikanen zo dol op zijn. Eentje bovendien, die het prima doet op een luie zondagochtend. Maar dat kan toch nooit het hoogst haalbare zijn van zo’n getalenteerd muzikant?


Eerdere recensies van John Mayer:
- 21-07-2008: Where The Light Is - Live in Los Angeles.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:John Mayer Label:Sony Music
Heist – Razorblade Lemonade

Heist - Razorblade LemonadeWat goed is, komt van ver? Nou, ik dacht het niet. Heist komt gewoon uit...

Exile Parade – Brothel Ballet

Exile Parade - Brothel Ballet Als je de Britse muziekbladen mag geloven is er elke week wel een nieuwe hype...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT