RECENSIE: Heist - Razorblade Lemonade

Heist – Razorblade Lemonade
recensie cijfer 2009-12-16 Wat goed is, komt van ver? Nou, ik dacht het niet. Heist komt gewoon uit Haarlem, en levert met Razorblade Lemonade een debuutalbum af dat met stip hoog in de eindejaarslijstjes zou moeten eindigen. Zo jammer dat de meeste lijstjes eind november al ingediend moesten worden. Ook bij mij had deze anders zeker de laatste tien gehaald.

Heist laat zich misschien wel het beste omschrijven als het ideale huwelijk tussen Queens Of The Stone Age/Kyuss en Foo Fighters. Ongekend strak en energiek op het ene moment, ongemeen groovend of fraai slepend op het andere. Opener ‘Chocolate’ zuigt de luisteraar wat dat betreft meteen overtuigend naar binnen. De repeterende riff geeft zanger Alex Krottje de ruimte om te laten horen dat hij een dijk van een rockstem heeft. Eentje die zich perfect leent voor het stevige Heist materiaal. Daarbij omzeilt de band vakkundig de val van de eentonigheid. De dynamiek en afwisseling binnen de song geven de eentonigheid namelijk geen schijn van kans om toe te kunnen slaan. ‘Chocolate’ is daarmee een van de hoogtepunten op dit ijzersterke album.

En dan hebben we nog het geweldige ‘Keep Me Where The Light is’. Deze opzwepende song is zó catchy, dat ie zich direct in je hersenpan nestelt. En het fijne is: net als je denkt dat dat onweerstaanbare refrein er weer aan zit te komen, stelt de band het net effe wat langer uit om daarna alsnog vol los te gaan. Of wat dacht je van ‘Lies On Display’, dat zelfs prima zou passen in het repertoire van Oceansize? Zo zitten we nog niet eens op de helft van het album. Als luisteraar ben je dan al lang en breed om. Hoeveel bands kunnen dat zeggen?

Verderop op het album komen we een oude bekende tegen. In ‘You’re A Mouthful’ horen we namelijk de zang van Remi Tjon Ajong (Green Lizard) voorbijkomen. Zijn kenmerkende stem voegt een fijn randje toe aan de toch al sterke song.

De conclusie moge duidelijk zijn: Heist zet zichzelf met Razorblade Lemonade op imponerende wijze op de kaart. De band verdient misschien niet de originaliteitsprijs, maar wat zij hier laat horen veegt alle eventuele scepsis in één keer van tafel. Samen met De Staat en Moss een van de drie beste Nederlandse albums van het jaar.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Heist Label:Splinter Records
Garcon Taupe / Legowelt – Split Lp#4

Various - Narrominded Split LP Series #4Narrominded is een Nederlands platenlabel dat na in 2000 gestart te zijn met...

John Mayer – Battle Studies

John Mayer - Battle Studies Wie John Mayer ooit live heeft gezien, weet dat er eigenlijk twee John...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT