RECENSIE: John Mayer - The Search For Everything

Mayer
recensie cijfer 2017-06-20 The Search For Everything, zo heet het laatste studioalbum van een van de grootste namen uit de hedendaagse popmuziek: John Mayer. Het is lastig te weten wat je kan verwachten van een artiest die zo gekenmerkt wordt door een tweedeling in zijn muzikale stijl. Enerzijds hebben we de rustige, doordachte pop met country-invloeden, die we vooral kennen van zijn werk sinds Battle Studies in 2009. Naast deze popartiest is Mayer ook een gerenommeerd gitarist die met zijn spel bluesnummers weg kan zetten die doen denken aan waar Stevie Ray Vaughan ook al meester in was. Deze twee kanten zien we ook op The Search For Everything, wat soms tekort doet aan het toch wel artistieke meesterbrein dat hij is.

De plaat trapt af met ‘Still Feel Like Your Man’, een nummer dat volgens een roddel over Katy Perry zou gaan, maar laten we bij de muziek zelf blijven. Op de losse onderdelen is niets aan te merken. De gitaarpartij laat horen dat Mayer een van de beste op aarde is en de band vult naadloos aan. Toch gaat er iets mis als het geheel samen komt. De vinger op de zere plek leggen is in deze lastig, maar de openingstrack is niet wat het had kunnen zijn.

Op het album vinden we de hit ‘Love On The Weekend’, wat helemaal past in het beeld van John Mayer als popicoon, terwijl tracks als ‘Moving On And Getting Over’ en vooral ‘Helpless’ laten zien dat hij ook nog altijd meesterlijke gitaarpartijen op kan trommelen. ‘Changing’, ‘In The Blood’ en ‘Rolling It On Home’ knipogen naar de afgelopen twee à drie platen, waarop we veel country hoorden. Wat er dan nog over is, is het mooiste aan deze plaat.

Op tracks als ‘Emoji Of A Wave’ (wat een briljante opener had kunnen zijn), de titeltrack van de plaat en ‘You’re Gonna Live Forever In Me’, horen we een akoestische Mayer als nooit tevoren. Niet uptempo en met een tong in de wang zoals op Room For Squares en Heavier Things, maar heel kalm en doordacht. De afsluiter van het album, die ook werd gebruikt als afsluiter van zijn shows deze tour, is waarschijnlijk wel het beste nummer van de twaalf. Met de stijl waarin deze nummers geschreven zijn, raakt Mayer een snaar die hij nog niet eerder heeft beroerd met zijn muziek, en het geeft aan dat hij nog lang niet uitgeblust is als het om creativiteit en vernieuwing gaat.

Al met al is The Search For Everything een plaat die het oeuvre van John Mayer heel goed aanvult, en zijn talent zeker eer aan doet, maar de variëteit waarmee hij worstelt op het gebied van zijn muzikale imago, is nu ook doorgesijpeld in zijn release. We horen hele geproduceerde nummers die er op gemaakt lijken te zijn voor de hitlijsten (en daar vervolgens ook terecht kwamen), hele intieme nummers die laten zien dat John Mayer het nog altijd niet verleerd is, en alles daartussenin. Het lijkt erop dat hij Everything in ieder geval gevonden heeft.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:John Mayer Label:Columbia
Cover Fake Billy & The False Prophets - Lipgloss

Fake Billy & The False Prophets - LipglossRoze opblaasflamingo, roze ballonnen, roze slingers, het debuutalbum van...

Cover Kasabian - For Crying Out Loud

Kasabian - For Crying Out Loud ”Take all you fuckers and blow you away” . Aan tafel! Kasabian betrappen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT