RECENSIE: Daniel Johnston - Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You

Daniel Johnston – Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You
recensie cijfer 2009-09-05 Er moet een reden zijn, waarom Kurt Cobain graag rondliep in een T-shirt met daarop de door Johnston zelf vervaardigde hoestekening van Hi, How Are You. Waarschijnlijk dezelfde reden, waarom artiesten als Death Cab For Cutie, Sparklehorse, Tom Waits, Beck en Bright Eyes in 2004 liedjes van hem opnamen en uitbrachten op een album, dat een compilatie van Daniel Johnston vergezelde.

Gelukkig is er weer muziek uitgebracht van de beste man, zodat we zelf nog eens vast kunnen stellen of Johnston terecht op handen wordt gedragen. “Please hear my cry for help, and save me from myself” klinkt het vanuit zijn tenen, in opener ‘Peek A Boo’ op de compilatie Welcome To My world. Op een of andere manier verwacht je die titel toch iets luchtigers. De al jaren met depressiviteit worstelende zanger schrijft zijn liedjes niet gewoon voor de lol, maar simpelweg omdat hij zich daarin het beste kan uiten. En dat is soms pijnlijk om te horen. Hij is dan misschien niet de beste zanger of gitarist die er is, aan zeggingskracht hebben zijn liedjes absoluut geen gebrek. Denk een beetje aan de Lennon ten tijde van ‘Mother’. Sowieso laveert Johnston eigenlijk een beetje tussen Lennon en Dylan.

Welcome To My World is een compilatie van zijn beste liedjes, die hij sinds 1981 heeft uitgebracht op o.a. cassettes en LP. Een mooi overzicht van 21 ruwe liedjes, waaronder live favorieten als ‘Speeding Motorcycle’ en het korte maar erg fraaie ‘True Love Will Find You In The End’. Daarnaast zijn voor het eerst in Europa nu ook Yip Jump Music en Continued Story/Hi, How Are You verkrijgbaar op CD. Deze twee albums waren oorspronkelijk alleen op cassette verkrijgbaar. Ook op deze albums is het weerbarstige talent van Johnston al volop te horen.

Daniel Johnston is een singer-songwriter die niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Daarvoor blijft zijn talent te weerbarstig, en zijn een aantal liedjes veel te intens. Wie zich echter openstelt voor de eerlijke en licht neurotische liedjes van Johnston, heeft hier een schat aan prachtig materiaal. Binnenkort wordt ook ander werk van Johnston opnieuw uitgebracht, en verschijnt er een film over zijn bewogen leven. Zou hij dan toch nog de erkenning krijgen die hij volgens velen al zo lang verdient?
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Daniel Johnston Label:Primary Wave Music
Faith No More – The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection

Faith No More - The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits...Doe uzelf een plezier; laat deze Faith No More -verzamelaar lekker links...

Just Jack – All Night Cinema

Just Jack - All Night Cinema Just Jack (echte naam: Jack Allsop) brak twee jaar geleden door met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT