RECENSIE: Daniel Johnston - Beam Me Up

Daniel Johnston - Beam Me Up
recensie cijfer 2010-07-05 Het verhaal van de grote Daniel Johnston is inmiddels wereldberoemd: Een jonge, enigszins aparte jongen loopt zomaar de opnames van MTV binnen met een cassettebandje dat hij zelf heeft opgenomen van zijn eigen muziek. Een nieuwe ster is geboren. Dan komt Kurt Cobain met het Daniel Johnston shirt ‘Hi, how are you?’ en krijgt Johnston wereldwijde aandacht van verschillende bands. De hype blijkt niet van eeuwige duur, waarna Daniel uit beeld verdwijnt. Enkele jaren geleden werd duidelijk dat het wat minder met ‘m ging en hij in een aanleunwoning zou gaan wonen, die vervolgens gefinancierd werd met de opbrengsten van een coveralbum van onder andere Sonic Youth, David Bowie, Beck en Eels. Sindsdien gaat het beter en werden er al verschillende nieuwe interpretaties van de oude Johnston nummers opgenomen en uitgegeven. Beam Me Up! is een liefdevolle, nieuwe toevoeging hieraan en muzikaal gezien interessanter dan de vorige poging Is And Always Was uit 2009.

Want, op dit nieuwe album komen de onbekendere nummers dankzij een orkestbegeleiding bestaande uit bijvoorbeeld saxofoons, violen, cello’s en accordeons goed tot hun recht. Opvallend is de Nederlandse muzikantenbezetting. Daniel Johnston kwam dan ook naar Den Bosch om deze plaat op te nemen. Succesvol is bijvoorbeeld het vrolijk ingespeelde ‘Wicked World’, dat dankzij de vrolijke muziek erg goed uit de verf komt. Ook de hit ‘True Love Will Find You In The End’ laat een glimlach achter op je gezicht. Meer muzikanten heeft echter ook een keerzijde: het melancholische ‘Devil Town’ dat in de originele versie behoorlijk kil en verlaten overkwam is nu wel melancholisch maar verre van kil. ‘Walking the Cow’, één van de bekendste oorspronkelijke nummers wordt mede dankzij de wat sloom zingende Johnston en drukke muziek erg rommelig en is daardoor niet één van de beste nummers geworden. Gelukkig hebben de makers van de nieuwe cd er niet voor gekozen om ‘Last Song’ daadwerkelijk het laatste nummer van de cd te maken. Hier wordt namelijk pijnlijk duidelijk dat de boze geesten Johnston nog steeds achtervolgen.

Op Beam me up! is een goed overzicht gegeven van het beste, maar ook wat onbekender werk van Daniel Johnston. Hoewel ik zelf nog steeds zweer bij de originele tracks, is deze enigszins kleinschalige nieuwe cd met liefde gemaakt en komen een aantal nummers goed tot hun recht. Wel had de artwork wat meer aandacht kunnen krijgen, maar dat mag de pret niet drukken. Een eerlijk album.


Eerdere recensies van Daniel Johnston:
- 20-11-2009: Is And Always Was;
- 05-09-2008: Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Daniel Johnston Label:Hazelwood
Stijn – Ten Danz

Stijn - Ten DanzMet name ‘s mans swingende electro-stamper ‘Gasoline & Matches’ en de...

Mardi Grass.bb – Von Humboldt Picnic

Mardi Grass BB - Von Humboldt Picnic De woorden mardi grass tekenen bij mij altijd een glimlach op het gezicht....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT