RECENSIE: Just Jack - All Night Cinema

Just Jack – All Night Cinema
recensie cijfer 2009-08-27 Just Jack (echte naam: Jack Allsop) brak twee jaar geleden door met de catchy single ‘Starz In Their Eyes’ van het album Overtones. Het bracht hem op verschillende festivals, zijn optredens waren solide, maar niet meer dan dat. In alles is hij de gewone jongen, zonder al te veel pretenties. Ondanks zijn toch al 34 jaar, is hij een schooljongetje, een beetje verlegen zelfs en ook soms heel saai. Zijn eerste, in volledige anonimiteit gebleven, album was nog vooral hiphop, die soms neigde naar triphop. Doorbraakalbum Overtones was meer op maat gesneden dance/pop met nog wat hiphop hier en daar. Zijn nieuwste album All Night Cinema is eigenlijk een electropop album geworden, waarop zijn kenmerkende praatzingende stijl niet op elke song kan overtuigen.

De praatzingende stijl van Jack is loom te noemen, maar geeft het geheel zo nu en dan wel een lekkere zomerse vibe mee. Jack is natuurlijk onverminderd op en top Brits, maar zijn wat ongeïnteresseerde stijl van zingen/rappen, werkt niet overal even goed. ‘Doctor Doctor’ is nog een sterke meer dance georiënteerde song. Voor het overige is All Night Cinema wat weinig urgent en zijn ook Jack’s teksten niet altijd even zinnig. Luister maar eens naar ‘Goth In The Disco’, dat verhaalt over een gothic meisje dat in een discotheek beland. Zijn loom gezang gaat dan een beetje tegen hem werken en het lijkt soms ook wel dat hij angstvallig op zoek moest naar thema’s.

Just Jack programmeert zelf het elektronische deel van de songs, dit wordt dan bijna altijd aangevuld met een aantal echte instrumenten, als drum, bas en gitaren. Een enkele song wordt opgesierd door een mondharp of stijkers. All Night Cinema is daarbij redelijk afwisselend in de percussie en gaat van reguliere drums, tot handclaps tot djembe-achtige percussie. ‘The Day I Died’ is met zijn aanstekelijke melodie weer een goede kandidaat om het als single goed te gaan doen en is inmiddels ook al als single verschenen. Het is een ultiem relaxte song met een niks aan de hand attitude, alleen de tekst doet iets anders vermoeden. ”The day I died was the best day of my life” zingt Jack luchtig. Sterk is ook opener ‘Embers’, hierbij gaan alle registers open en wordt het geheel door toevoeging van strijkers naar grootste hoogte gestuwd. En zo is All Night Cinema een wisselvallig album dat zeker zijn momenten heeft, maar in zijn geheel niet kan overtuigen.


Eerdere recensies van Just Jack:
- 28-03-2007: Overtones.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Just Jack Label:Mercury Records
Daniel Johnston – Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You

Daniel Johnston - Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued...Er moet een reden zijn, waarom Kurt Cobain graag rondliep in een T-shirt met...

Simple Minds – Graffiti soul

Simple Minds - Graffiti Soul Simple Minds , dat was toch die band van ‘Don’t you Forget About me’? Zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT