RECENSIE: Faith No More - The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection

Faith No More – The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection
recensie cijfer 2009-07-13 Doe uzelf een plezier; laat deze Faith No More-verzamelaar lekker links liggen, investeer een paar euro’s meer en schaf, tegen midprice of via marktplaats, de klassiekers The Real Thing (1989), Angel Dust (1992) en King For A Day, Fool For A Lifetime (1995) aan. U loopt dan wel vier (vijf als de Commodores-cover ‘Easy’ niet op uw Angel Dust-versie staat) ook zeker essentiële tracks van deze verzamelaar mis, maar krijgt er echt nog veel meer moois voor terug.

Heeft u bovengenoemde albums al in huis? Laat u dan niet al te gemakkelijk verleiden door de deze verzamelaar vergezellende bonus disc met tien b-sides & rarities; deze schijf is namelijk echt alleen maar voer voor Faith No More-fetisjisten. Maar die zullen inmiddels toch wel al grotendeels in het bezit zijn van tracks als ‘The Big Kahuna’, ‘Hippie Jam Song’, ‘Absolute Zero’ en de Burt Bacharach cover ‘This Guy’s In Love With You’?

Hoe dan ook, deze compilatie moet natuurlijk de recente reünie-tour van Mike Patton en zijn kompanen kracht bij zetten. En toegeven, ze vormt een prima introductie op de muzikale output van de band tussen 1985 en 1998 (van ‘We Care A Lot’ via ‘From Out Of Nowhere’, ‘Epic’, ‘Midlife Crisis’, ‘Land Of Sunshine’ en ‘Easy’ tot aan ‘Digging The Grave’, ‘Evidence’ en ‘Stripsearch’; ze staan er allemaal op). Maar er circuleren al genoeg verzamelaars van de band en deze valt zo enorm in de herhaling dat een live-document (cd + dvd) een pak aantrekkelijker en essentiëler was geweest.

De zelfspot in de titel The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection bewijst dat ze zich bij de platenmaatschappij ergens ook wel bewust waren van dit alles, maar toch melken ze de koe nog even verder uit. En klopt die titel wel? Nou eigenlijk niet. Waar is immers de geniale Bee Gees cover ‘I Started A Joke’? En de Black Sabbath cover ‘War Pigs’? En ‘Edge Of The World’? En ‘Crack Hitler’? En ‘RV’? En ‘The Gentle Art Of Making Enemies’? En ‘What A Day’? En ‘Just A Man’? En ‘Ugly In The Morning’? En ‘Last Cup Of Sorrow’? En…. Kortom, wat er op deze compilatie staat is uitstekend voer, maar u loopt nog zoveel smakelijks mis. Dikke vier sterren voor de muziek op de eerste schijf, twee sterren voor disc twee en dan nog wat aftrek voor het nogal gratuite initiatief.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Faith No More Label:Rhino
Slough Feg – Ape Uprising

Slough Feg - Ape Uprising Slough Feg uit San Francisco heette vroeger The Lord Weird Slough Feg, maar...

Daniel Johnston – Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You

Daniel Johnston - Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued... Er moet een reden zijn, waarom Kurt Cobain graag rondliep in een T-shirt met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT