RECENSIE: Daniel Johnston - Is and always Was

Daniel Johnston - Is and Always was
recensie cijfer 2009-11-20 Ruwe diamanten, dat zijn de nummertjes die de zotte jongen Daniel Johnston in zijn garage opnam op cassettebandjes om zijn muziek de wereld in te brengen. In 1985 al stond hij met een cassettebandje ‘Hi, how are you’ als soort groot kind “toevallig” binnen het bereik van de MTV camera’s. Zes jaar later droeg Kurt Cobain een T-shirt van hem. Bijna weer twintig jaar later spaarden we voor een aanleunwoning met ‘The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered’. Het ging even wat minder met ‘m zoals zichtbaar in een documentaire. Gelukkig hebben hij en de mensen rondom hem het niet opgegeven. Hij is er weer: Daniel Johnston. Deze keer met een heel nieuw album.

Is and Always was, het nieuwe album, is niet lo-fi, maar grootser dan al het vorige werk van de man. ‘I had lost my mind’, de oude bekende van weleer, is nu ondersteund door gitaar, drum en starwarsgeluiden. En dan heb ik misschien al wel genoeg gezegd.

Dit is absoluut geen slecht album geworden, het is zelfs wel ongeveer het beste wat je op deze manier kan bereiken. Jason Falkner, een grote meneer die al samenwerkte met Beck, Air en Paul McCartney zorgt voor een groots geluidsarrangement waarin Daniel Johnston zich totaal kan verzuipen. Het rockt echt hard. Wat er echter een beetje mist is de authenticiteit van de eerste cd’s. En hoewel ik natuurlijk al had kunnen bevroeden dat dit zou kunnen gebeuren, voelt het toch naar. Aan de ene kant is dit een plaat zoals een plaat zou moeten klinken, aan de andere kant is het Johnston die uit zijn oorspronkelijke kader getrokken is.

Gelukkig blijft daar Johnston als geniale gek. Waar er aan de muzikale kant zoveel verandert is het tekstueel nog steeds vergelijkbaar met vroeger. En hoewel de lispels iets meer aanwezig lijken te worden, blijft het die jongen met zijn maffe t-shirts en casettebandjes. Zelfs verpakt in een 21e eeuwse cd. Gevarieerd is de cd ook zeker. Een hoogtepunt op de cd is het moment dat Daniel oprecht vrolijk klinkt op ‘Light of Day’. Zoveel minder vrolijk is het vrij duistere ‘Without You’.

Op een forum bracht iemand het ongeveer zo: Deze nieuwe cd is toegankelijker dan het oude werk voor mensen die Daniel Johnston nog niet kennen. Ik betwijfel dat, maar ben blij dat er weer een plaat is van Johnston.


Eerdere recensies van Daniel Johnston:
- 05-09-2009: Welcome To My World/Yip Jump Music/Continued Story/Hi, How Are You.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Daniel Johnston Label:Feraltone
Echo & the Bunnymen - The Fountain

Echo & The Bunnymen - The FountainOoit was Ian McCulloch van Echo & the Bunnymen een van de grote zangers...

Emily Loizeau – Pays Sauvage

Emily Loizeau - Pays Sauvage Pays Sauvage , wat vrij vertaald ‘wild land’ betekent, is het tweede album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT