RECENSIE: Cradle Of Filth - Godspeed on the Devil's Thunder

Cradle of Filth - Godspeed On The Devil’s Thunder
recensie cijfer 2008-12-04 De band bestaat al 17 jaar en heeft ondertussen negen studio werkjes afgeleverd. Cradle of Filth draait al lange tijd mee maar werd de afgelopen jaren met albums als Nymphetamine niet altijd serieus genomen in de metal scene. Godspeed On The Devil’s Thunder moet hier verandering in brengen. Volgens de band zelf is dit de snelste en hardste plaat tot nog toe.

Het geheel is verpakt in een erg fraai doosje en bevat een bonus cd’tje. In het boekje zien we hoe allerlei religies op duistere wijze worden afgebeeld. Zelfs Roodkapje krijgt er van langs. Ook de schijfjes zijn erg fraai en zullen voorlopig geen dienst hoeven doen als onderzetter.

Godspeed On The Devil’s Thunder is een concept album geworden en vertelt het verhaal van edelman Gilles De Rais. Deze vocht in de 15e eeuw zij aan zij met Jeanne D’Arc en vervolgde zijn leven als seriemoordenaar en Satanist. Met een fraai intro is het hardste nummer aan het begin van de cd te vinden; ‘Shat Out Of Hell’ is in vergelijking met ander werk van de afgelopen jaren bijzonder hard te noemen.

Na ‘Shat Out Of Hell’ neemt de muziek de melodieuze vorm die we al jaren van de band gewend zijn, echter weet de band het geluid op de cd goed open te houden. Het schijfje heeft een speeltijd van maar liefst een 71 minuten en telt 13 nummers die gemiddeld vijf tot acht minuten lang zijn. De band weet het gelukkig voor elkaar te krijgen om voortdurend afwisselend en herkenbaar te klinken waardoor de verveling geen moment toe slaat.

Een leuke toevoeging is de dochter van zanger Filth; Lune Scarlett Davey. Aan haar is de eer gegeven om het nummer ‘Darkness Incarnate’ te openen en sluiten met haar kinderstem.

Het bonus schijfje dat bij de cd te vinden is bestaat uit enkele bonus nummers welke niet meer op het album pasten, een remix van ‘The Love Of Death’, twee demo nummers van het album en wat live werk van de band. Een erg leuke toevoeging die aangeeft hoeveel inspiratie de band had voor dit album.

Met Godspeed On The Devil’s Thunder weet Cradle of Filth haar moderne geluid samen te voegen met de snelheid van vroegere albums. Een erg geslaagd conceptalbum waarmee alle kritiek op de band kan worden weggeveegd. Nu hopen dat de band het live net zo overtuigend brengt als op cd.


Eerdere recensies van Cradle of Filth:
07-10-2006: Thornography.
Recensent:Bas van Poppel Artiest:Cradle Of Filth Label:Roadrunner Records
Escape The Fate - We Won’t Back Down

Escape the Fate - This war is OursAfgaande op het artwork zou je denken dat Escape The Fate een vreselijk...

Satyricon – The Age Of Nero

Satyricon - The Age of Nero Satyricon hecht er vast veel waarde aan - bij de biografie is een heel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT