RECENSIE: Escape the Fate - This war is Ours

Escape The Fate - We Won’t Back Down
recensie cijfer 2008-11-23 Afgaande op het artwork zou je denken dat Escape The Fate een vreselijk foute metalband is, maar dat is niet zo. De muziek van het Amerikaanse viertal is een mengeling van emo, metal en hardcore. Deze invloeden worden op This War Is Ours met een flinke pop-saus overgoten, waardoor de meeste nummers vrij glad klinken. Over het algemeen is de muziek wel behoorlijk stevig hoor, maar de echte scherpe kantjes zijn er netjes afgevijld. Klaar voor de Amerikaanse tienermarkt zullen we maar zeggen.

This War Is Ours opent vrij goed met ‘We Won’t Back Down’, dat een beetje in het verlengde ligt van het geluid van bijvoorbeeld Boysetsfire. ‘Ashley’ is een erg melodieus nummer met een vreselijk cheesy tekst. Bij dit soort muziek verwacht je geen liefdesliedjes, maar dat is ‘Ashley’ wel, net als verschillende andere nummers op het album trouwens. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het catchy ‘Let It Go’ of het wat ruigere ‘You Are So Beautiful’. Op zich is de voornamelijk romantische onderwerpkeuze wel opmerkelijk gezien het feit dat de vorige zanger van de band een celstraf uitzit wegens betrokkenheid bij een moord. Je zou toch denken dat zoiets wel genoeg stof voor een paar goede teksten zou moeten opleveren.

Dat de heren ook nog over iets anders kunnen schrijven dan de liefde, blijkt het duidelijkst in de titeltrack. Helaas worden de teksten er, met deze verandering van onderwerp, niet echt beter op. ‘This War Is Ours (The Guillotine II)’ gaat over een oorlog, maar het wordt ondergetekende niet duidelijk of het nou om een letterlijke of een figuurlijke oorlog gaat. Wat moet je met tekstregels als “Yes I will see you / through the smoke and flames / on the frontlines of war” en “And I will stand my ground / until the end / ‘till we conquer them all”? Op zich passen dit soort teksten wel goed bij het artwork zullen we maar zeggen.

Tot nu toe is het al met al niet geweldig, maar het kan er nog net mee door. Bij ‘Harder Than You Know’ gaat Escape The Fate echter volledig de mist in. Deze braakneigingen opwekkende ballad staat tot overmaat van ramp ook nog eens twee keer op de plaat. Niet alleen in de normale versie, maar ook nog als “European Acoustic Bonus Track”, een bonustrack speciaal voor de Europese markt dus. Nou, bedankt hoor!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Escape the Fate Label:Epitaph
Derrin Nauendorf - Of The Earth

Derrin Nauendorf - Skin of the EarthPas in het voorjaar van 2008 begon mijn allereerste muzikale kennismaking met...

Cradle of Filth - Godspeed On The Devil’s Thunder

Cradle Of Filth - Godspeed on the Devil's Thunder De band bestaat al 17 jaar en heeft ondertussen negen studio werkjes...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT