RECENSIE: Cradle Of Filth - Thornography

Cradle of Filth - Therm
recensie cijfer 2006-10-07 Cradle Of Filth is met Thornography alweer toe aan haar elfde officiële studio release. Opvallend is dat deze plaat slechts één overeenkomstige lid heeft met de eerste release (The Principle of Evil Made Flesh). De 33 jarige Engelsman Daniel Lloyd Davey, beter bekend als Dani Filth. Nieuw zijn op dit album gitarist Charles Hedger en toetsenist Rosie Smith. Hierbij hoeven we niet te vrezen om een nieuwe sound. Dit omdat, volgens ex-leden, de frontman alles voor het zeggen heeft binnen de band.

Hoewel het niet door de inbreng van de nieuwe leden komt kunnen we wel degelijk spreken over een nieuwe sound. Op Nymphetamine (2004) was al te horen dat de band wat toegankelijk aan het worden was. De hier afkomstige single Nemesis was zelfs regelmatig te zien op de muziekzenders! Er is gekozen om het allemaal een stukje rustiger aan te doen, er zijn op Thornography veel ritmische gitarenstukken op de voorgrond gekomen en dubbele basdrum is nauwlijks terug te vinden.

Dieptepunt van het album is de opvallende samenwerking met Ville Valo (zanger HIM) in het nummer The Byronic Man. Net als alle andere nummers op het album is deze veels te netjes gemixed, al het scherpe van Cradle Of Filth is helaas verdwenen. Het schijfje sluit af met de cover 'Temptation', origineel geschreven door de Engelse synthpop formatie Heaven 17. Cradle geeft aan de synthpop een grappige black-metal twist waardoor het een leuke extra is op de cd, maar erg onder doet aan wat we gewend zijn van de band.

De muziek is erg toegankelijk geworden, maar blijft zijn satanische imago zeker houden. De originele albumcover mocht niet gedrukt worden door de godlastering erop. Na wat kleine wijzigingen op deze is het nog steeds duidelijk wat ze willen zeggen. Het uiteindelijke totaal beeld van de cd is niet goed of slecht, maar erg wennen. Ik denk dat iedereen wel kan begrijpen dat je na zoveel albums wel eens iets nieuws wilt proberen in plaats van steeds hetzelfde op te hikken.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Cradle Of Filth Label:Roadrunner Records

SAT2D - Refill my Reality SAT2D , oftewel Snowwhites And The 2 Darfs won dit jaar de muziekprijs van...

The Veronicas - The Secret Life...

The Veronicas - The secret life of... Een identieke tweeling die goed kan zingen moet wel goed te verkopen zijn....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT