RECENSIE: Satyricon - The Age of Nero

Satyricon – The Age Of Nero
recensie cijfer 2008-12-03 Satyricon hecht er vast veel waarde aan - bij de biografie is een heel tekstvak gewijd aan het bekritiseren van de trendgevoeligheid van andere bands en waarom deze band het juist niet is. Een band die zichzelf niet eerst voorstelt, maar eerst uitlegt waarom ze niet de trend van vandaag volgen, wekt bij mij de indruk dat ze iets te bewijzen hebben. Met het nieuwe album The Age Of Nero hoeft Satyricon naar mijn idee dat niet. De band omtrent Satyr en Frost heeft een indrukwekkende lijst met studioalbum en complicatie albums achter zijn naam staan en stuk voor stuk hebben de plank niet bepaald mis geslagen.

De snelheid is er al lang uit, dat was sinds het uitkomen van Rebel Extravagaza in 1996 al flink bijgesteld. Mid/ tempo black- metalbands waren er al langer, neem Rotting Christ uit Griekenland. Qua stijl doet Satyricon niet anders denken dan de bands uit de omgeving, Emperor en (oude) Immortal zijn bands die ook de ijzige noorden wind kunnen vastleggen voor het gehoord. Wat opvalt zijn de teksten, neem een titel als 'My Skin Is Cold' of 'The Wolfpack'.

Het nieuwe album ligt in het verlengde van Now Diabolical, het enige punt van verandering zal de snelheid zijn, het zijn geen extreme snelheden maar een tikkeltje sneller is het wel. Ook kan ik niet direct een uitschieter kwa nummers aanwijzen. Waar op het vorige album 'Fuel For Hatred' mij het best kon bekoren, bewijst Satyricon zichzelf door een stabiele kwaliteit neer te zetten.

Het tijdperk dat ze zich konden vergelijken met Immortal en bijvoorbeeld een Mayhem is voobij. Dit Satyricon laat zien dat ze immer nog een unieke sound hebben. In deze koude dagen zal je niet zonder kippenvel deze cd op kunnen zetten. Satyricon mag dan een dikke platendeal hebben, maar de tijd dat ze hun eigen pad verlaten om een trend te volgen, laat nog heel lang op zich wachten en deze tijd zal waarschijnlijk niet eens komen.
Recensent:Willem Schutte Artiest:Satyricon Label:Roadrunner Records
Cradle of Filth - Godspeed On The Devil’s Thunder

Cradle Of Filth - Godspeed on the Devil's ThunderDe band bestaat al 17 jaar en heeft ondertussen negen studio werkjes...

Levellers – Letters From The Underground

The Levellers - Letters from the Underground Het is wel lekker overzichtelijk bij The Levellers , je weet wat je kunt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT