RECENSIE: The Hold Steady - Stay Positive

The Hold Steady – Stay Positive
recensie cijfer 2008-08-31 The Hold Steady is zo Amerikaans als maar zijn kan. Hun geluid zit diepgeworteld in de Amerikaanse classic rock en vergelijkingen met Bruce Springsteen en zijn E-Street band zijn dan al snel gemaakt. Op Stay Positive zijn deze invloeden nog zeker aanwezig, maar zijn er toch ook wat meer invloeden herkenbaar uit bijvoorbeeld de alternatieve americana hoek. Het zijn niet meer alleen de scheurende gitaren. De praatzingende Craig Finn bepaalt nog altijd voor een groot deel het geluid met zijn krachtige stem. Het is een keer een banjo, strijkers of wat blazers die het geluid van The Hold Steady wat minder rechtlijnig maakt. De liefhebbers van de onvervalst rockende The Hold Steady zullen soms even moeten wennen, maar deze verbreding van het geluid doet zeker niets af aan de kwaliteiten van The Hold Steady.

Zo is er het prachtige ‘Lord I’m Discouraged’ dat doet denken aan Richmond Fontaine, melancholiek, slepend en gedragen, een prachtsong. ‘Both Crosses’ is ook zo’n minder typische Hold Steady song, vooral ook minder toegankelijk, maar wederom is het resultaat ronduit prachtig. Natuurlijk zijn er ook nog de typische The Hold Steady songs, opener ‘Constructive Summer’ en bijvoorbeeld ‘Yeah Sapphire’. Deze houden het midden tussen de rock van de E-Street Band en de southern rock van een band als Drive-By-Truckers. Het album hinkt hiermee duidelijk wel op twee gedachten. The Hold Steady is soms bewust op zoek naar een verbreding van hun voorheen redelijk eendimensionale geluid, maar men wil tegelijkertijd ook niet te rigoureus veranderen en dat levert een niet altijd even consistent album op.

Toch is Stay Positive een zeer geslaagd album van The Hold Steady geworden, simpelweg omdat er hoorbaar werk aan is besteed en men een vakmanschap aan de dag legt die niet altijd meer even logisch is. Er wordt dus goed gemusiceerd en songs worden goed opgebouwd. De vraag is wat de toekomstige koers van The Hold Steady zal zijn. Gaat men de meer alternatieve americana invloeden uitbreiden of blijft men toch vooral een op klassieke leest geschoeide rockband. Met beide is niets mis en op Stay Positive laat The Hold Steady ook horen beide disciplines te beheersen. Mooier zou nog zijn als The Hold Steady zich zou kunnen ontwikkelen tot een band die beide invalshoeken kan combineren tot een logisch geheel. Dat lukt op Stay Positive nog niet altijd, maar toch laat The Hold Steady wederom horen één van de vaandeldragers te zijn van de Amerikaanse rockmuziek.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:The Hold Steady Label:Vagrant / V2
Going Dutch - The Dutch are coming

Going Dutch - The Dutch are ComingGoing Dutch is een oud Engels gezegde, stammend uit de haat-en-nijdverhouding...

CSS - Donkey

CSS (Cansei de ser Sexy) - Donkey Ondanks het gebrek aan muzikale ervaring besloten vijf vrienden uit São Paulo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT