Pink Floyd

Amerika

Pink Floyd is een Britse muziekgroep die als toonaangevend geldt voor de progressieve rock. In 1964 startten slaggitarist/zanger Syd Barrett, basgitarist/zanger Roger Waters, toetsenist/zanger Richard Wright en drummer Nick Mason de band. De naam is een ode aan de twee bluesmuzikanten Pink Anderson en Floyd Council. Syd Barrett gold als het genie van de band. De songs van Pink Floyd kenmerkten zich door lange instrumentale stukken, vreemde maatwisselingen en een hoog psychedelisch karakter. Barrett kreeg echter steeds meer last van psychische problemen, door een overdaad aan drugs. In 1968 versterkte leadgitarist/zanger David Gilmour de band en niet veel later werd Syd Barrett uit de band gezet, omdat hij totaal niet meer toerekeningsvatbaar was. Na een teruggetrokken bestaan als schilder is hij overleden op 7 juli 2006.

De nieuwe belangrijste songschrijver werd Roger Waters. De band maakte gemakkelijker in het oor liggende muziek en de sound werd steviger. In 1973 verscheen The Dark Side of the Moon en stond meer dan 14 jaar (741 weken), onafgebroken in de Amerikaanse top 100 en is een van de best verkochte albums aller tijden. In 1975 verscheen Wish You Were Here, met daarop de songs "Shine On You Crazy Diamond en Wish You Were Here, beide odes aan Syd Barrett. Daarnaast heeft het album een maatschappijkritische lading, iets dat op opvolger "Animals" verder tot uiting komt. Eind 1979 verscheen The Wall, waarin Roger Waters verhaalt over traumatische gebeurtenissen uit zijn leven.

Het album "The Final Cut" uit 1983 betekende ook letterlijk het einde van Pink Floyd. Roger Waters eiste het volledige album voor zich op. De rest van de band werd niet genoemd. Waters stapte uit de band en eiste dat de rest de naam "Pink Floyd" niet meer gebruikte. Een zware juridische strijd volgde. Tijdens Live8 in 2005 trad Pink Floyd voor het eerst weer samen op. De album-verkoop steeg met 1300%, de opbrengst ging naar goede doelen.

OUDE OPTREDENS VAN Pink Floyd

  • 05 sep `94
  • 04 sep `94
  • 03 sep `94
  • 10 jul `89
  • 02 jul
  • 14 jun `88
  • 13 jun `88
  • 19 feb `77
  • 18 feb `77
  • 17 feb `77
Beijk alle oude (11) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS VAN Pink Floyd

Wij hebben geen informatie over komende shows van Pink Floyd. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Pink Floyd

Beijk alle oude (11) oude optredens

Pink Floyd NIEUWS

CD-RECENSIES

Pink Floyd Why Pink Floyd? cover

Pink Floyd - Why Pink Floyd?

Komt die veelbesproken en door velen gewenste reünie er nog eens? Drummer Nick Mason liet onlangs weten dat die kans eigenlijk erg klein is. Nick Mason en zanger / gitarist David Gilmour waren in...

Pink Floyd The Piper at the Gates of Dawn cover

Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn

Als je de Nederlandse en internationale muziekbladen een beetje volgt, kan het je bijna niet ontgaan zijn dat 1967, dit jaar veertig jaar geleden,...

IN HET FAVORIETEN LIJSTJE VAN

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: