RECENSIE: So Many Dynamos - The Loud Wars

So Many Dynamos - The Loud Wars
recensie cijfer 2010-04-16 Twee van de leukere Amerikaanse indiebands van eind jaren ’90 en begin jaren ’00 zijn toch wel The Dismemberment Plan en 90 Day Men. Pakkende postpunk met poppy melodieën met daar in onverwachte breaks en ongewone toonzetting. Death Cab For Cutie voor gevorderden. De eerste gaf helaas in 2003 de pijp en Maarten, en de tweede heeft sinds 2004 geen nieuwe plaat meer uitgegeven, en mag dus ook als overleden worden beschouwd.

Maar niet getreurd, daar waar in de muziek een gat valt is er al snel een band die komt vullen. Toegegeven, niet altijd met gelijkwaardig succes. In het geval van So Many Dynamos kunnen de tranen echter worden geveegd. Het viertal uit St. Louis brengt de twee op prachtige wijze samen in een eigen geluid, waar voor de extra peper ook nog wat invloeden van Les Savy Fav aan toe is gevoegd. Het resultaat is aanstekelijke postpunk met melodieuze poprandjes en matchrock lik.

Het sterkste komt de vergelijking met The Dismemberment Plan in het geluid van het kwartet naar voren. Iets wat naast de pophectiek, scherpe en staccato gitaren vooral zit in de vocale overeenkomst. Wist je niet beter dan zou je denken hier te maken te hebben met de nieuwe band van de zanger van The Dismemberment Plan.

Deze derde van de vier is een plaat die mee mag tellen. Behoorlijk wat nummers haken heerlijk aan in het hoofd, bedelen om je aandacht. ‘Friendarmy’ of ‘It’s Gonna Rain’ geven precies wat je als luisteraar wilt, een aansprekend maar uitdagend en verrassend geluid. Alles wat op deze plaat gebeurt, klinkt logisch, maar niets klinkt verwacht en zeker niet voorspelbaar. Een cd met alle positieve kanten van ADHD in zich, misschien te druk en afwisselend voor mensen bij wie alles in 140 tekens moet kunnen. Maar iedere indie-liefhebber met een beetje open blik op muziek, moet hier even rustig voor gaan zitten. Die rust verdwijnt uit het lijf als sneeuw voor de zon, de hectiek werkt aanstekelijk. Maar dat gevoel van prettige gestoordheid dat er voor terugkomt, is heerlijk. Om de rust terug te kijken, zet je maar weer radio 3FM op, voor een stukje voorspelbare prefabpop.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:So Many Dynamos Label:Vagrant / V2
Backyard Babies – Them XX

Backyard Babies - Them XX - Best OfZoals het elke zichzelf respecterende rockgroep uit de jaren ’80 tegenwoordig...

The French Bastards – The Inspector Cluzo

The Inspector Cluzo - The French Bastards De heren van The Inspector Cluzo , die inderdaad uit Frankrijk komen, zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT