RECENSIE: Going Dutch - The Dutch are Coming

Going Dutch - The Dutch are coming
recensie cijfer 2008-09-10 Going Dutch is een oud Engels gezegde, stammend uit de haat-en-nijdverhouding van Engeland en Holland tijdens de kolonisatie. Nederlanders zouden gierig zijn en daarom iedereen voor zichzelf laten betalen. In 2006 werd een Nederlandse band opgericht met dezelfde naam. Zij kent haar roots in meerdere andere bands (Fifty-Fifty, Novastar). Na succes te hebben geoogst in Zeeland (o.a. finale Zeeuwse belofte) besloot de band dat het tijd was om het serieuzer aan te pakken en doken de studio in voor het eerste album The Dutch Are Coming!. Nog voordat de cd volledig gemastered was, werd het nummer 'On The Highway' uitgekozen om bij de community-site Hyves op de uitgelicht playlist te komen.

Going Dutch kenmerkt zich door gevarieerde rock met rustige piano-ondersteunde gedeeltes en krachtige gitaarrockgedeelten. Het geheel klinkt bovenmatig vrolijk en dat is ook waar de band het voornamelijk van moet hebben: vrolijkheid. Want het kan aan mij liggen, maar op het eerste gehoor zijn bijvoorbeeld de teksten van Going Dutch niet direct heel erge hoogvliegers. “You are a pussy if you don’t do what I just did, I’ll make it easy for you, try to relax and wait for it.” geeft een beetje aan waar ik het over heb. Het kan trouwens ook van doen hebben met de uitspraak van zanger Sven, die toch enigszins Nederlandse tongval laat doorschemeren.

Het zou echter flauw zijn de band af te keuren om deze reden. Het blije gevoel dat van deze cd afkomt maakt namelijk voor mij veel goed. Opener ‘You make it easy’ is een mooi straightforward nummer. Het ergens heel bekend voorkomende begin van ‘On the Highway’ zorgt dat de luisteraar al snel in de muziek zit. Opvallend is dat de eerste twee nummers eigenlijk veel meer straightforward zijn dan de rest van het album. Een meer zweverig nummer zoals ‘Zion’ is ook erg fijn als afwisseling. Ook de bijzondere combinatie van instrumenten en het wat duistere karakter van bijvoorbeeld ‘Awkward’ zijn een welkome afwisseling.

Een gebalanceerd debuut met voor elk wat wils hebben deze Nederlanders hier neergezet. Aan de productietechnieken, de variatie en de vrolijkheid valt niks op te merken. De band zal de komende tijd moeten gaan werken aan naamsbekendheid door heel Nederland en misschien toch ook aan de tongval. Voor nu: een leuk debuut.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Going Dutch Label:Eigen Beheer
Stonegard – From Dusk Till Doom

Stonegard - From Dusk Till DoomToen in 2005 het album Arrows uitkwam werd Stonegard de hemel ingeprezen...

The Hold Steady – Stay Positive

The Hold Steady - Stay Positive The Hold Steady is zo Amerikaans als maar zijn kan. Hun geluid zit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT