RECENSIE: Various - Ed Rec Vol III

V/A – Ed Rec Vol. 3
recensie cijfer 2008-09-04 De Franse electro- en housescene is na de verschijning van het robotische duo Daft Punk in de jaren 90 met een flinke klap op de muzikale kaart gezet. Sindsdien is la France een bakermat geworden voor stampende beats en krakende bassen. In 2002 is daar dan ineens het Ed Banger Records label dat onder leiding van ene Pedro Winter het daglicht ziet. Wie zeg je daar? Juist, Pedro Winter. De man die je misschien beter kent onder de alias Busy P en als manager van onder andere Cassius en Daft Punk gedurende tien jaar. Geen kleintje in de wereld van de electronica dus en ook zijn Ed banger platenlabel is een grote jongen geworden. Afgelopen jaren is het een heuse familie geworden met leden als SebastiAn, Uffie, Mr. Oizo en natuurlijk de suikeroompjes van Justice die met hun album een aardschok veroorzaakten.

Nu is Ed Banger toe aan alweer de derde compilatie cd genaamd Ed Rec vol. III waarvoor de hele familie weer eens opgetrommeld wordt om een mooi feestje te bouwen. Voor feestjes zit je bij deze Franse familieaangelegenheid in ieder geval geramd, want de lekkere bliepjes en piepjes vliegen je om de oren. Wat straight forward hiphop mag natuurlijk niet ontbreken op een Ed Banger plaat maar wie had verwacht dat ze met heuse metal op de proppen zouden komen? In de track ‘Dog’ van SebastiAn horen we het nodige zware artilleriewerk op de gitaar met een nogal hardcore vocaal eroverheen. Ondanks dit krijgt hij het voor elkaar het voetjes-van-de-vloer gehalte hoger te houden dan menig danceproducent, heerlijk en misschien zelfs knap. Persoonlijke favoriet moet toch wel ‘Robot Oeuf’ van Uffie zijn: een lieflijk zanglijntje gefundeerd door een stuiterende synthbeat die lekker blijft hangen.

Ed Rec vol. III is een zeer gelikte productie die van begin tot eind blijft boeien, met hier en daar een kleine, nee, minieme misrekening. Zo komt Mr. Oizo niet altijd even mooi uit de verf maar daar blijft het dan ook bij. Overigens mag ik ook nog wel even vermelden dat het artwork er prachtig uitziet en dat alle credits hiervoor naar So Me gaan; de fabrikant van afsluiter ‘Decalcomania’ die je gegarandeerd vaker door je speakers wil laten galmen.

Voor compilatie cd’s ben je bij mij meestal niet aan het juiste adres, maar deze Ed Rec vol. III vervult mij met een heuglijk gevoel. Om maar even plechtig af te sluiten met het Ed Banger familiemotto: ‘To protect and entertain, in the party we trust!’
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Various Label:Ed Banger
Radiohead - Best Of

Radiohead - The Best Of (CD + DVD)Ach ja. Zo gaan die dingen. Radiohead besloot na jaren trouwe dienst hun...

The Pigeon Detectives – Emergency

The Pigeon Detectives - Emergency Vorig jaar debuteerden The Pigeon Detectives met het aanstekelijke album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT