RECENSIE: Radiohead - The Best Of (CD + DVD)

Radiohead - Best Of
recensie cijfer 2008-06-17 Ach ja. Zo gaan die dingen. Radiohead besloot na jaren trouwe dienst hun platenmaatschappij EMI te verlaten, bracht haar nieuwste album In Rainbows via de eigen site uit en tekende bij XL Recordings om datzelfde In Rainbows ook als fysiek product uit te kunnen brengen. En EMI? Dat zag één van haar melkkoeien de stal verlaten, maar had én heeft de rechten nog van de eerste zes albums. En dus komt men met een Best Of in cd- en in dvd-vorm. Heel veel Radiohead dus op drie schijfjes (de cd is een dubbel-cd), maar uiteraard ontbreekt In Rainbows, want daar heeft EMI natuurlijk dan weer geen rechten op.

Radiohead zelf heeft geen enkele invloed of inbreng gehad bij deze uitgave en dus spreekt het voor zich dat deze Best Of volgezet is met de grootste hits. Een Best Of blijft per slot van rekening per definitie een louter commerciële uitgave. Toch kent deze Best Of toch enkele verrassende momenten. Zo staan er twee nummers op de cd's die nooit op een album gezet zijn, te weten 'Talk Show Host' (welke verscheen op de single van 'Street Spirit (Fade Out)' van het album The Bends) en 'True Love Waits', welke slechts live uitgevoerd wordt. Verder dus vooral de grootste hits van hun zes cd's, van Pablo Honey via meesterwerk OK Computer, tot Hail to the Thief. In totaal 29 nummers die het, ondanks de toch wat wisselende en experimentele koers welke Radiohead de afgelopen jaren gevaren heeft, toch klinkt als een betrekkelijke eenheid. Je raakt ervan in een Radiohead bui en dat is toch ook wat waard.

Toch heeft EMI zich er niet té gemakkelijk van afgemaakt, want de dvd is essentieel anders. De dvd bestaat uit 20 clips en één live-nummer ('2+2=5' op het Belfort Festival) en wordt haast in chronologische volgorde vertoond. Vooral de clips van The Bends en later zijn bij Radiohead zeer de moeite waard. De werkelijk fantastische clip van 'Just' en de zeer toepasselijke clip bij 'Street Spirit' zijn altijd weer een lust voor het oog en oor. Spannend zijn de experimentele clips, zoals 'Push Pulk/ Spinning Plates', maar dat is muzikaal weer niet al te interessant. De dvd weet uiteindelijk dan ook niet bepaald te boeien. Daar is de content té bekend en de vormgeving van de dvd niet aantrekkelijk genoeg voor. Eigenlijk geldt voor de dvd hetzelfde als voor de cd: Leuk om zo af en toe op te zetten, leuk om te hebben, leuk om af en toe een clipje te bekijken, maar echt spannend zijn deze uitgaven simpelweg niet.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Radiohead Label:EMI Music
Zuco 103 – After the carnaval

Zuco 103 - After the CarnavalWat een perfect gekozen term staat in het persbericht die bij Zuco 103 -...

V/A – Ed Rec Vol. 3

Various - Ed Rec Vol III De Franse electro- en housescene is na de verschijning van het robotische duo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT