RECENSIE: The Pigeon Detectives - Emergency

The Pigeon Detectives – Emergency
recensie cijfer 2008-06-13 Vorig jaar debuteerden The Pigeon Detectives met het aanstekelijke album Wait For Me. De band was veelvuldig te zien in het Nederlandse clubcircuit en gaf bovendien een spetterend optreden op Lowlands. In een interview gaf de band aan van plan te zijn om elk jaar een album uit te brengen en voorlopig houden ze woord, want op 26 mei, nog geen jaar na het verschijnen van het debuut, bracht de band het tweede album Emergency uit.

Muzikaal gezien ligt Emergency redelijk in het verlengde van het debuut, maar waar die plaat bol stond van de geweldige liedjes, is het songmateriaal op het nieuwe album duidelijk een stuk minder. Het album opent met de bijna-titeltrack ‘This Is An Emergency’, dat ook de eerste single is. Dit nummer blijkt na een paar keer luisteren best leuk te zijn, maar ook niet meer dan dat. Dit geldt ook voor songs als ‘I’m Not Gonna Take This’, ‘Keep On Your Dress’ en ‘You Don’t Need It’. Hiernaast bevat Emergency ook een aantal nummers die gewoon niet goed genoeg zijn. Voorbeelden hiervan zijn het ronduit saaie ‘Nothing To Do With You’ en ‘Don’t You Wanna Find Out’. De openingszin van dit laatste nummer, “They say we look pretty good together”, is bovendien overduidelijk gejat uit The Who’s ‘Substitute’.

Gelukkig bevat Emergency nog wel een paar lichtpuntjes. ‘I’m A Liar’ is bijvoorbeeld een leuk nummer, met name door de versnelling in het refrein. Ook ‘Love You For A Day (Hate You For A Week)’ is zeer de moeite waard, vooral door de leuke zanglijn. Ook ‘Making Up Numbers’ is een goede song. Het niveau van Wait For Me wordt echter ook tijdens deze drie songs niet gehaald.

Het moge duidelijk zijn dan Emergency een stuk minder is dan z’n voorganger. Hiermee bevinden The Pigeon Detectives zich in goed gezelschap, want ook grote Britse bands als Kaiser Chiefs en Franz Ferdinand wisten het niveau van hun debuut niet te handhaven op de op de opvolger. Het wachten is nu op de cruciale derde plaat. Bij The Pigeon Detectives zullen we dus waarschijnlijk volgend jaar om deze tijd het definitieve oordeel kunnen vellen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Pigeon Detectives Label:Dancetotheradio
V/A – Ed Rec Vol. 3

Various - Ed Rec Vol IIIDe Franse electro- en housescene is na de verschijning van het robotische duo...

The Detroit Cobras – The Original Recordings (Singles and unreleased 1995-97)

The Detroit Cobras - The Original Recordings The Original Recordings is een vijftien tracks tellende verzamelaar met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT