RECENSIE: Roots Manuva - Slime & Reason

Roots Manuva – Slime & Reason
recensie cijfer 2009-01-19 Vanuit zijn kamertje in Londen brouwde Rodney Smith, alias Roots Manuva, zijn vierde – officiële – studioalbum Slime & Reason, met als bonusschijf de gedubde remixes. Laten we het volgende voorop stellen: Als er iemand in staat is ons te verassen met nog onbewandelde paden binnen de hiphop dan is de heer Smith dat wel. Hij wordt in Engeland gezien als het toonbeeld van individualiteit binnen de hiphopwereld vanwege zijn eeuwige drang naar vernieuwing en grote experimenteerdrift; dat schept natuurlijk de nodige verwachtingen. Met het gebruik van de hedendaagse technologie kun je met twee vingers in de neus een veelzijdig album in elkaar flansen, dat ook nog voorzien is van een rijke mix aan wereldse muzikale stijlen.“Het vinden van een unieke esthetiek, een langspeler die als wereld op zichzélf staat is van een geheel andere orde”. Aldus Smith’s filosofische uitlatingen over het vinden van een individuele sound.

Aan individualiteit ontbreekt het Slime & Reason inderdaad niet. Ondanks dat de plaat veel wordt vergeleken met het uit 2001 afkomstige Run Come Save Me vanwege zijn diepgang en authenticiteit, klinkt het werk toch uniek. Smith grijpt vaak terug naar reggae, een ware jeugdliefde, en overspoelt dit met een flinke lading dancehall dub en lome raps. Van het carnavaleske ‘Again & Again’ waar de Jamaicaanse blijheid vanaf knalt tot de funky parel ‘Let The Spirit’ die de titel voor beste nummer verdient. Een goede zet is ook het uitnodigen van een aantal grootsprekers van de grime zoals Ricky Ranking (werkte eerder met The Bug) en Mr. Versatile, die in ‘Do Nah Bodda Mi’ dancehall weer op de kaart zet. Als we het einde naderen is het nog steeds zoeken naar die ene misser, die uiteindelijk uitblijft. Ook de gedubde remixes op de tweede schijf zijn van toegevoegde waarde.

Groot-Brittannië laat met Roots Manuva een meer dan positieve kreet in hiphopland achter en hij mag zich nu scharen onder andere UK grootheden als Dizzee Rascal en The Bug. Slime & Reason is een heerlijk laidback en verfrissend geheel dat een warme wind door de Londense steegjes doet waaien. Amerika is gewaarschuwd, niet alle goede hiphop hoeft uit Detroit te komen.
Recensent:Martijn Arendshorst Artiest:Roots Manuva Label:Big Dada Recordings
Belanov – Paragraph

Belanov - ParagraphDe Nederlandse heren van Belanov maken al wat jaren muziek, maar toch is...

Travis – Ode To J. Smith

Travis - Ode to J. Smith Heeft Travis haast? Een jaar na The Boy With No Name (lees hier de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT