RECENSIE: Racoon - Before you Leave

Racoon – Before You Leave
recensie cijfer 2008-04-02 Racoon brak ooit door met de hit ‘Feel Like Flying’ van de debuutplaat Till Monkeys Fly, maar bleek ook al snel een one hit wonder te zijn. Tweede plaat Here We Go Stereo werd al een minder succes en daarna werd het dan ook een tijd stil rondom Racoon. Ze hervonden zichzelf in 2005 met het succesalbum Another Day en met name de grote hit ‘Love You More’ zorgde voor een nieuwe doorbraak. Men gooide het enigszins over een andere boeg en kreeg vooral succes met rustige zwijmelliedjes die ook nog eens bijzonder radiovriendelijk bleken te zijn. Before You Leave is de langverwachte opvolger. De elektrische gitaren zijn nu volledig verbannen en men maakt nu precies wat het grote (Nederlandse) publiek wil horen: mierzoet sentiment, ontdaan van alle scherpe randjes, aalglad geproduceerd en alles in hetzelfde tempo. Racoon treedt daarmee definitief toe tot de grote Nederlandse poel der muzikale middelmatigheid. Welkom!

Elk nummer op Before You Leave bevat grotendeels dezelfde ingrediënten. De akoestische gitaar van Dennis Huige tokkelt er rustig op los, drummer Paul Bukkens drumt vooral heel beheerst en mag vooral nergens uit de bocht vliegen en Stefan De Kroon bast zich rustig een weg door de 12 liedjes. Frontman Bart van der Weide zingt kenmerkend, meestal rustig beginnend en in het refrein wat harder uithalend. En oh ja, de mondharp duikt natuurlijk ook nog in een aantal nummers op. Er wordt zeker degelijk gemusiceerd en gezongen, daarover geen klachten, maar het is allemaal zo nietszeggend en soms bijna obligaat dat de aandacht verslapt en elk nummer inwisselbaar lijkt met een volgend nummer.

De eentonigheid vormt het grootste probleem van Before You Leave en daardoor gaan alle liedjes op elkaar lijken en kan zich geen enkele song echt onderscheiden. Een eigen sound kun je de heren van Racoon niet ontzeggen, maar wanneer je zo stringent gaat vasthouden aan die beperkte eigen sound wordt het simpelweg eentonig en dat is precies wat er gebeurt op Before You Leave. Eerste single ‘Lucky All My Life’ was bijna vanzelfsprekend een redelijk radiosucces en deed direct terugdenken aan vorige hits als ‘Brother’ en ‘Love You More’. Het is ook het meest beklijvende nummer van het album en onttrekt zich daarmee ook aan de middelmatigheid die hoogtij viert bij de meeste overige nummers.

Naast het feit dat de songs op elkaar lijken, halen ze meestal ook niet het niveau van de songs op Another Day. Die waren vaak ook mierzoet, maar meestal ook melodieuzer en geraffineerder. Dit allemaal gezegd hebbende zal Before You Leave ongetwijfeld het succes voortzetten van zijn voorganger, simpelweg omdat dit is wat het grote Nederlandse publiek wil horen en de radiostations veelvuldig zullen draaien. Originaliteit, zeggingskracht, artistieke waarde of verrassende muzikale invalshoeken zijn dan helemaal niet belangrijk. Maar wat wordt het op deze manier druk in die poel der muzikale middelmatigheid.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Racoon Label:Pias
U-Niq – Het Kapitalisme

U-Niq - Het Kapitalisme U-Niq heeft de smaak te pakken. De Rotterdamse veteraan werkte in het...

Year long disaster – Year long disaster

Year Long Disaster - Year Long Disaster Retro is in, en de jaren zeventig vormen een bijzonder goede inspiratiebron....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT