RECENSIE: U-Niq - Het Kapitalisme

U-Niq – Het Kapitalisme
recensie cijfer 2008-04-03 U-Niq heeft de smaak te pakken. De Rotterdamse veteraan werkte in het verleden samen met Postmen (in de formatie Committee Gunmen) en SugaCane (in de formatie Most Official), maar is nu een solo weg ingeslagen. Na een volledig Engels oeuvre en een enkel Nederlandstalig couplet op ‘Zoute Uitval’ van Extince in 1999, volgde in 2006 zijn Nederlandstalige debuut Rotterdam. En nu is er dan een nieuw album van de Rotterdamse veteraan uit, dit keer weer in in de Nederlandse taal. Het album draagt de titel Het Kapitalisme maar gaat niet over de financiele, maar over de intellectuele rijkdommen.

De eerste letters van alle songtitels vormen onder elkaar de woorden “Het kapitalisme”. Aan elk detail van dit album is dus duidelijk aandacht besteed. Daar waar Rotterdam misschien nog wat onwennig was, is Het Kapitalisme optimaal uitgewerkt. De producties van Concrete en Soulsearchin’ zijn van topniveau en U-niq zelf komt met zijn raps krachtig en duidelijk over de beats heen. Daarnaast heeft de man een enorme baggage vergaard door zijn lange verblijf in de top van de Nederlandse hiphop, hij heeft dus genoeg te melden. U-niq is een meester in het braggin’ and boastin’ en tel daarbij een grote ontevredenheid op en je hebt het plaatje compleet. Ontevredenheid is de bron van het ontstaan van de hiphop in Amerika. Ook in Nederland is blijkbaar genoeg ontevredenheid om een goede voedingsbodem te vormen voor deze muziekstroming. Dat, of U-niq weet gewoon precies hoe hij een goede act neer moet zetten. Door de agressie die doorklinkt in zijn stem is hij in ieder geval iets wat lang afwezig is geweest in de Nederlandse hiphop, een geloofwaardige streetwise rapper die met kracht komt. Ook de gastbijdragen zijn van hoog niveau, van Feis, Sticks, Rico en Shyrock verwacht je ook niet anders. Verrassender is de bijdrage van Royston Drenthe. U-niq heeft een achtergrond in de voetballerij en het contact met Drenthe was er al lange tijd. Dat de voetballer ook kan rappen was tot nu toe onbekend, maar hij doet het boven verwachting. En dit levert veel mooie woordspelingen op over voetbal, de 2e grote liefde van de beide mannen.

U-niq heeft iedereen aan de kant geschopt en zijn plek terug in genomen. Hij staat niet voor niets al jaren aan de Nederlandse top maar is nu ook in eigen taal heer en meester.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:U-Niq Label:TopNotch
Gorki – Voor Rijpere Jeugd

Gorki - Voor Rijpere JeugdBij onze zuiderburen is Gorki een behoorlijk populaire band, maar in...

Racoon – Before You Leave

Racoon - Before you Leave Racoon brak ooit door met de hit ‘Feel Like Flying’ van de debuutplaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT