RECENSIE: General Mindy - Delusions of Grandeur

General Mindy – Delusions Of Grandeur
recensie cijfer 2008-03-26 Zet u maar weer schrap, want het is weer eens zo ver: een nieuwe Belgische band die al eens ver kwam in de Humo’s Rockrally en één van de volgende beloftes is bij onze rockminnende zuiderburen. Het debuutalbum heeft even op zich laten wachten, maar het feit dat het er nu is, is het belangrijkste. Delusions Of Grandeur is de titel die dit debuut heeft meegekregen en het blijkt een uiterst gevarieerd album te zijn. Nog niet elk nummer is een schot in de roos, maar General Mindy laat toch bovenal horen een band te zijn met veel potentie. Stevige rock wordt afgewisseld met meer ingetogen indiepop liedjes en zo blijft de aandacht bij de luisteraar in ieder geval gegarandeerd.

dEUS-achtige tracks als ‘Bad Rumours’of ‘The Kid’ worden afgewisseld met door Ska beïnvloede nummers als ‘Frequently Obscene’ en ‘Prozac Candy’, General Mindy doet in dat laatste geval denken aan The Dead 60’s. Ook rauwe garageblues behoort tot het rijkgeschakeerde palet zoals blijkt in ‘Temporality Blues’. Maar ook landgenoot Tom Van Laere (Admiral Freebee) kan als referentie aangevoerd worden in bijvoorbeeld de afsluitende lome track ‘Don’t Matter (To Me)’. Variëteit is sowieso gegarandeerd, maar van een echt eigen bandgeluid is nog geen sprake op deze debuutplaat.

General Mindy lijkt over te lopen met ideeën. Gitaar, bas en drums vormen weliswaar de basis, maar men deinst er daarnaast niet voor terug om synthesizers en andere betoetste instrumenten in te zetten. Eerste single ‘Prozac Candy’ maakt meteen duidelijk waarom het de eerste single is geweest van Delusions Of Grandeur. Het is een snel, hoekig, hip, catchy en dus radiovriendelijk nummer. Niet elk nummer op het album is even toegankelijk en een gegarandeerde radiohit, maar dat maakt het album juist ook interessant.

General Mindy verdient met Delusions Of Grandeur sowieso het Vlaamse popkeurmerk dat garant staat voor originele rock en een hele rits aan Belgische bands gaven al elk op eigen wijze vorm aan dit keurmerk. General Mindy heeft uitstekend geluisterd naar de Vlaamse pop/rock van de afgelopen 15 jaar. We noemde al een paar bands als referentie, daarbij kunnen bijvoorbeeld nog Metal Molly, Millionaire, Mintkov en Das Pop worden toegevoegd. Elk van deze bands wordt wel een keer op Delusions Of Grandeur onwillekeurig in gedachte geroepen. Het ontbreken van eenheid en een eigen geluid en een enkele mindere song (het niemendalletje ‘Features’ bijvoorbeeld) maken van dit album nog geen absoluut topalbum, maar geeft wel voldoende aanleiding om aan te nemen dat General Mindy dit topalbum wel nog ooit gaat maken.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:General Mindy Label:Munich Records
The Long Ryders – State Of Our Reunion

The Long Ryders - State of our ReunionSinds 1987 hadden de heren van The Long Ryders niet meer samen op de bühne...

Mint – Hinterland

Mint - Hinterland Dit Belgische collectief vernoemde hun band naar een veelgenoemd woord in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT