RECENSIE: Mint - Hinterland

Mint – Hinterland
recensie cijfer 2008-04-11 Dit Belgische collectief vernoemde hun band naar een veelgenoemd woord in de neem-alle-drugs-die-er-bestaat-film Fear and Loathing in Las Vegas: Mint. In 2004 kwam hun eerste album uit, getiteld Echoes From The Engine Room, in 2006 opgevolgd door Magnetism. Dat jaar stond Mint als enige Belgische band op het hoofdpodium van Pukkelpop, naast onder andere Massive Attack en Radiohead. Een absoluut hoogtepunt in de carrière van deze heren. Intussen is er een derde plaat: Hinterland. Het album werd opgenomen in Amerika, waar de band samenwerkte met John Morand die ook albums produceerde voor Joan Osborne, Gwar en Hanson.

In het openingsnummer 'Brand New Toy' wordt zanger Erwin Marcisz bijgestaan door een kinderkoor, wat het erg op The Polyphonic Spree doet lijken. Hoewel het refrein lekker blijft hangen, geeft dat koor toch een vreemde bijsmaak. Toegegeven, ik ben geen kindervriend, misschien is mijn oordeel daardoor niet erg objectief. Gelukkig houden de kinderen op de rest van het album hun mond. Over het algemeen maakt Mint ingetogen liedjes, met hier en daar een uitzondering. Bijvoorbeeld 'Giving Blood to Machines'; absoluut een heerlijk radioliedje, dat live vast ook het publiek aan het bewegen krijgt. Stevige gitaren, Muse-achtig geluid, lekker tempo en erg catchy! 'IVR The Friendly Voice' is inderdaad vriendelijk. Voor het oor welteverstaan.

'I Save My Smiles (for the weekend)' gaat over die vervelende maandagochtenden, waarbij je veel te vroeg wakker wordt van je uitermate irritante wekker en weer een werkweek onder ogen moet zien. Je maandag ziet er prettiger uit met dit liedje op de achtergrond, bij de eerste keer luisteren zing je het al mee. Toch nog in een slecht humeur? Leef je dan uit op het instrumentale deel van 'Medicine'. Drum mee op je bureau of speel luchtgitaar. Zangeres Neeka (Ilse Goovaerts) zorgt voor een extra gevoelig randje op 'The More I'. Een onvervalst liefdesliedje. Hekkensluiter is titeltrack 'Hinterland', een fijn nummer. Lange noten, rustige sfeer en heerlijk om bij te dagdromen als het saai is op je werk.

Hinterland heeft van alles wat: lieve liedjes, zachte liedjes, harde liedjes, catchy liedjes en ook saaie liedjes. Een gevarieerd album, dat zeker een aantal hele fijne nummers bevat. Mint komt regelmatig voorbij op het alternatieve radiostation KinkFM. 'Giving Blood To Machines' en 'I Save My Smiles' zouden het op meer zenders best eens goed kunnen doen.
Recensent:Imre Veen Artiest:Mint Label:Munich Records
General Mindy – Delusions Of Grandeur

General Mindy - Delusions of GrandeurZet u maar weer schrap, want het is weer eens zo ver: een nieuwe Belgische...

The Germans – Elf Shot Lame Witch

The Germans - Elf Shot Lame Witch In 2004 haalt de noiserock band The Germans de halve finale van Humo’s Rock...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT