RECENSIE: XBOX 360 - FIFA 08

fifa08 cover
recensie cijfer 2007-11-03 Elk jaar weer streeft Electronic Arts er naar om het paradepaardje van hun jaarlijkse sportgame reeks te verbeteren en aantrekkelijk genoeg maken voor de consument dat zij wederom diep in de buidel moeten tasten. Want is Fifa08 niet gewoon Fifa07 met daarin opgenomen de nieuwe selecties?Compleet
Uiteraard is de grootste reden om Fifa 08 aan te schaffen het feit dat alle transfers van afgelopen zomer wederom zijn verwerkt in deze game en je nu bijvoorbeeld met Babel kan spelen in dienst van Liverpool, of met Henry in het blauw/rood van FC Barcelona.

Maar dit is niet alles, naast alle complete selecties vinden we ook de complete competities terug op Fifa08 voor de xbox08, daar waar Fifa07 voor de Xbox360 aardig leeggestript was deze Fifa07 bezitters extra competities en clubs konden bijkopen op Xbox Marketplace. EA Sports heeft duidelijk van haar fouten geleerd en biedt met Fifa08 een compleet competitie overzicht aan.Missen we dan niks?
Jawel, ondanks dat dit spel de merknaam van Fifa draagt mist Fifa08 enkele licensies, waaronder die van ons eigen Nederlands Elftal. Je speelt dus in eerste instantie met rare en onbekende spelers. Gelukkig is er de mogelijkheid om zelf nationale selecties te bewerken en kan je dus alle Nederlandse toppers in het Nederlands elftal laten spelen.

Nieuw
Fifa08 kent naast het competitie aanbod nog twee grote aanpassingen ten opzichte van Fifa07. De eerste is de mogelijkheid om je nu helemaal uit te leven als Ronaldinho of welke andere balvirtuoos dan ook dankzij de vrije mogelijkheid om met je rechter control stick trucjes uit te voeren. Akka's, Panna's, de Zidane360 en vele andere schijnbewegingen noem het maar op, je kan je tegenstander er helemaal 'het bos mee insturen'. Maar net zoals in een echte veldwedstrijd werken deze trucjes niet altijd in je voordeel.De tweede grote verandering is de 'Be a Pro' optie. Een aantal jaar geleden was er op de Playstation het vrij lompe voetbal simulatie spel Libero Grande. Hierin bestuurde je niet een heel team, maar slechts één speler en kon je als een soort van aanvoerder aanwijzingen geven aan je mede spelers. Je eindigde in dit spel echter al vaak als solo speler en nam het in je eentje op tegen 11 andere spelers. Gezien de concurrentie die dit spel had (lees: geen) was het vrij opvallend dat EA Sports dit onderdeel in Fifa08 herintroduceerde. Het is slechts een klein onderdeel van het spel, want het is alleen te spelen in een 'vriendschappelijk' wedstrijdje. Het was mooier geweest om te zien dat je je eigen poppetje kon groot brengen in een competitie, net zoals je dit kan doen met een team in de coach mode, die ook dit jaar weer te vinden is in Fifa08.

De Be a Pro optie word versterkt door het loading scherm waarin je in een 1 on 1 face of tussen jou (Ronaldinho) en een keeper je beste moves en schoten kan oefenen.

Kappen, draaien, schieten, hangen! ?
De tijden van uit dezelfde situaties scoren zijn al een tijdje voorbij en het is goed om te zien dat je bij Fifa08 nog meer je best moet doen om te scoren. Goed om te zien is dat de Fifa spellen met de jaren steeds meer worden beïnvloed door fysiek contact. Spelers lopen niet meer door elkaar heen, en een bal kan van richting worden veranderd wanneer een speler in de weg staat, bedoeld of onbedoeld. Dit zorgt er ook voor dat je met een snelle speler niet eens actie hoeft uit te voeren om die verdediger te passeren. Dit kan ook puur op snelheid.Maestro, music!
Wat is een EA Sports spel zonder muziek? Ook Fifa08 zit weer propvol muziek. Bijzonder aan de 'EA Trax' is dat de muziek uit alle hoeken van de wereld komt. Zo treffen we uit Finland de emocore band Disco Ensemble, met 'We Might Fall Apart', uit Brazilië het eigenzinnige Cansei de Ser Sexy met 'Off The Hook', uit het Verenigd Koninkrijk o.a. Art Brut, Travis en The Automatic en uit ons eigen landje Junkie XL met 'Clash'.

Er staat weer een koude winter voor de deur maar met Fifa08 wordt deze een stuk aangenamer. Laat de bal nog maar even in de kast liggen tot het zonnetje buiten weer gaat schijnen en de temperatuur aangenamer word. Tot die tijd, Fifa08.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:XBOX 360 Label:EA
skate cover

XBOX 360 - SkateBaal jij ook zo, dat het buiten zulk slecht weer is en je het liefst zou gaan...

Kernkoppen – Terug naar de kern

Kern Koppen - Terug naar de Kern Een hoes met een niet echt uitnodigende voorkant: Drie gemillimeterde jonge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT